Stockholm VR Meetup.
Virtuell verklighet är helt klart en av årets hetaste snackisar. Det händer oerhört mycket på området, varje spelföretag med någorlunda sinnesnärvaro borde åtminstoner ligga i startgroparna för VR-spel. Det kommer ständigt nya användningsområden och nyfikna kommer från alla möjliga håll.
– Jag är historiestudent, jag är nyfiken och har väl ett allmänintresse kan man säga. Vill gärna se hur jag skulle kunna använda mig av VR. Kanske kunna bygga en 1700-talsmiljö och gå runt i, säger Clea Herlöfsson, en av besökarna på Stockholm VR Meetup.
Läs mer: Forskare har upptäckt VR-nacken som kan bli en ny folksjukdom
Intresset för träffarna har vuxit enormt. För varje gång har 20 fler deltagare anmält sig och just denna torsdagkväll, det femte träffen i ordningen, är det fullt till sista stolen i Things lokaler inne på KTH-området.
Tillgängligheten tror Daniel Kihlgren Kallander, en av arrangörerna, är en av anledningarna till att fler vill veta mer om VR. Men träffarna öppnar också många dörrar och skapar samarbeten.
Clea Herlöfsson på Stockholm VR Meetup.
– Jag har hittat utvecklare på meetups, jag vet att Ricky Helgesson på Univrses också träffat utvecklar som han nu jobbar med här, säger Daniel Kihlgren Kallander.
Men viktigast är ju så klart prylarna och vad man kan göra med VR. Ett nytt moment har lagts in: VR Nyheter. Det senaste headseaten, senaste trenderna och vad man har att se fram emot.
– Det har varit en jäkla vecka. Game developers conference, GDC, kan lika gärna kallas VRC, säger Daniel Kihlgren Kallander inledningsvis.
HTC:s samarbete med Valve, Mindmaze, Sony Morpheus, ny version av Samsung Gear VR. Det händer mycket kort och gott. Särskilt spännande är att många spelmotorer släpper sina spel fria för utvecklarna att sätta tänderna i.
Läs mer: Spindelfobi botas med virtual reality – IDG har testat den läbbiga metoden
Besökarna fick också veta mer om företaget Seebrights HMD-system för förstärkt verklighet, augmented reality. Ett projekt som snart dyker upp på Kickstarter. Ricky Helgesson från Univrses var som sagt där, dessvärre utan deras mobila VR-spel. Men han lovade att inom kort ha något häftigt att visa upp. Även en arkitekt presenterade hur han arbetar med VR.
Naturligtvis fanns det möjlighet att testa på lite olika spel och headset.
Daniel Kihlgren Kallander visade upp sitt VR-pusselspel. Tillsammans med Björn Fyrvall och Daniel Nyberg skapade han på på Global Game Jam spelet Say What?! Det gäller att ta sig ut ur olika rum, och man spelar i par.
Say What?!
– En person sitter vid kontrollerna (och har ett VR-headset) och kan manipulera koder i olika dosor. Utanför finns en instruktionsmall. Det krävs samarbete för att klara spelet, säger Daniel Kihlgren Kallander.
Spelarna måste förklara för varandra vad de ser och det är inte alltid det lättaste. Ledordet är kommunikation.
– Vid ett test var det en mamma och hennes 15-årige son som spelade. Det var väldigt intressant, sonen fullkomligt skrek och blev jätteförbannad. Å andra sidan spelade en 8-åring och hans pappa och de klarade hela spelet.
Tyvärr är spelet inte helt färdigt än. Skulle man ta sig i genom de 16 rummen får man inte chans att njuta av det, ingen stor pokal - utan spelet krashar. Men det gör inget. Virtuell verklighet är under utveckling, det har gått fort och mycket har hänt på kort tid. Men felen och bristerna verkar vara en del av utmaningen.