Landstingsflaggan
Landstingsflaggan. Foto: Holger Ellgaard

Det är den administrativa förvaltningen för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting som drabbats av ett dataintrång.

– Två servrar som finns på Söder i Stockholm har fått en skadlig kod, säger Anders Nyström, direktör för strategisk IT.

Det handlar om någon form av trojan, sannolikt så kallad ransomware, som låser in filerna på servrarna.

– Sedan vill de ha betalt för att lämna från sig krypteringsnyckeln. Vår bestämda hållning är att vi inte bryr oss om det är mycket eller lite pengar, vi betalar inte, säger Anders Nyström.

Men hur kan en trojan slinka genom och drabba landstingets servrar?

– Jag vet inte i dagsläget hur det har gått till. Vår bedömning är att den är ganska nytillverkad, och även andra myndigheter kan komma att drabbas av den, man kan aldrig vara säker, säger Anders Nyström.

Han poängterar att de drabbade servarna inte har med patientrelaterad verksamhet att göra, så inga vårdtagare har drabbats av intrånget.

Men intrånget har fått stora följder inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Enligt Anders Nyström har hundratals datorer samlats in, och många anställda har fått stanna hemma under fredagen.

– De har fått gå hem och de har lämnat sina datorer. Vi kommer gå genom dem med experter över helgen och tvätta dem, se efter att de är säkra så att de kan kopplas in sen. Vi går genom en och en, säger Anders Nyström.


CITE Conference till Stockholm 21-22 april! 

Här samlas alla typer av IT-beslutsfattare för att prata om digitaliseringen som driver framtidens affärer.

Fokus ligger på mobilitet, säkerhet, molnet och big data.

http://cite.event.idg.se