Raspberry Pi
Raspberry Pi. Foto: Les Pounder.

Statliga innovationsmyndigheten Vinnova hoppas få en kreativ injektion från den så kallade maker-rörelsen. Till sommaren planerar myndigheten en utlysning på totalt fem miljoner kronor som kan sökas av föreningar och organisationer inom den så kallade makerrörelsen. Tanken är att stödja den kreativa rörelse som vuxit upp kring gör-det-själv-elektronik, billiga enkortsdatorer som Raspberry Pi och 3d-skrivare.

Läs mer: Yowza! Raspberry Pi sätter nytt försäljningsrekord

Vinnova kallar själva utlysningen för Makers vår 2015 men har ingen tydlig definition av vad en Maker är. Det ska myndigheten utforska fram till sommaren samtidigt som Vinnova vill diskutera vilken typ av stöd som rörelsen behöver.

– Vi har valt att börja sondera brett säger, Erik Borälv som är utlysningsansvarig på Vinnova.

Exakt hur mycket pengar som kommer att betalas ut eller till vilken typ av projekt är inte klart. Vinnova har reserverat fem miljoner kronor och tanken är att varje projekt ska kunna söka 250 000 kronor.

Läs mer: Det här kan du bara göra med en Raspberry Pi

Erik Borälv tror att det finns goda möjligheter att hitta projekt med bra innovationshöjd.

– Det är så klart idealiskt med så hög innovationshöjd som möjligt, men ibland handlar det också om att skapa förutsättningar för innovation, säger han.

Internationellt har maker-rörelsen fått mycket uppmärksamhet. Till exempel har USAs president ordnat egen maker-marknad i Vita Huset.