Micro Bit

Programmering är framtidens språk och arbetsmarknad siar experter och branschfolk. Företag och organisationer står i kö för att få barn i alla åldrar intresserade av att knacka kod. Brittiska public service-bolaget BBC vill inte vara sämre. De planerar nu att sänka en miljon minidatorer till alla barn som är mellan 11 och 12 år, alltså går i sjunde klass i det brittiska skolsystemet. Den har fått smeknamnet Micro Bit.

Läs mer: Vinnova planerar miljonregn över Raspberry Pi-pysslare

”Det är en enhet på grundnivå som låter barnen koda och programmera. Om de gillar det, kommer de helt klart gå vidare till andra enheter som Arduino och Raspberry Pi”, säger Ian Livingstone, veteran inom spelindustrin, till The Guardian.

Barnen kommer kunna plocka upp den lilla enheten och plugga in den i en dator och börjar programmera på en gång, skriver BBC i ett pressmeddelande. Den är designad särskilt för att få yngre barn intresserade, så att de sedan kan gå vidare till mer avancerade enheter längre fram.

Micro bit kommer vara kompatibel med andra liknande enheter, som Raspberry Pi, Galieo och andra Micro bit. Allt för att barnen ska kunna gå vidare och lära sig mer, i en naturlig inlärningsprocess.

Själva datorn körs med Linux och nästa variant med Windows 10. Micro Bit är ett inbäddat mjukvaruprogram, men har inte ett fullständigt operativsystem. Den är också utrustad med led-display.

”Barnen kommer kunna göra huvudprogrammeringen i skolan, de kan ha skrivit en bit kod för att skriva text eller få lampan att blinka. Men sen föreställer man sig bussresan hem och hur de programmera om den från sina mobiltelefoner via bluetooth för att skicka meddelanden till de längre bak i bussen”, säger Gary Atkinson, som arbetar på ett av de hårdvaruföretag som är med i projektet.

Läs mer: Det här kan du bara göra med en Raspberry Pi

Datakunskap och programmering har funnits på schemat i brittiska skolor sedan september förra året. Inte alla har tagit emot det med öppna armar och menat att det gått för snabbt. Lärare har inte fått chans att utbilda sig och att de helt enkelt saknar kompetensen. Micro bit kommer med underlag för lärarna, säger Gary Atkinson, som ska underlätta deras arbete.

Programmering är inte något man lära sig enbart genom att läsa böcker. Det är mer lära genom att göra som gäller. Vilket också är ett av projektets nyckelmål.

Projektet är under utveckling och både namn och utseende kan ändras till dess att den lilla mannicken är redo att skeppas ut till landets skolor, vilket är planerat att ske någon gång i höst. Ett flertal stora företag är med och sponsrar Micro bit, Microsoft, Samsung och Cisco för att nämna några. Nu återstår det att se om de lever upp till förväntningarna och Storbritanniens framtid i programmeringsvärlden säkras.