I helgen börjar South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas. En jättemässa för musik, teknik och det mesta under himmel och jord. Och mässan, som samlar hippa och inflytelserika personer från halva världen, kan också bli startskottet för en ny apphysteri. För videoströmningsappen Meerkat har formligen tag av i raketfart sedan den lanserades den 27 februari.

I appen behöver du bara skriva en titel och bestämma om du vill sända direkt eller schemalägga sändningen. Därefter är sändningen ett klick bort och så fort du är igång skickas en tweet med länk ut. Därefter är det bara att filma på.

Meerkat.

Första veckan fick appen 28 000 användare, och mer än en tredjedel av dem ägnar mer än två timmar varje dag åt att titta på andras videoströmmar, enligt The Verge. Det är en imponerande siffra för de flesta nya appar, som får kämpa hårt innan folk vill lägga någon större tid på dem.

Läs mer: Alibaba planerar storinvestering i Snapchat

– Spontan gemenskap. Det låter fruktansvärt. Det låter som den mest klichéartade, töntiga saken någonsin. Men det är vad det handlar om, säger Ben Rubin, som ligger bakom appen, till The Verge när han ska förklara den snabba succén.

En early adopter är Spotifys Daniel Ek som bjöd på en rundtur på Spotify-kontoret på torsdagen.

Men även offentliga personer som superkändisen Jared Leto och nyhetsankaret Al Roker har delat med sig av sin vardag genom appen. Under tiden som den här artikeln skrevs dök det upp allt från ett föredrag i New York om fredsprocessen i Nordirland till en äldre kvinna som pratade om sina katter. Eftersom man loggar med sitt Twitterkonto så kunde en kille i USA hälsa mig med namn när jag började titta på hans sändning.

Till skillnad från andra videodelningsvarianter som Youtube, eller varför inte Instagram, så försvinner det filmade så fort du slutar filma. Det flyktiga i det nya mediet kan mycket väl vara en nyckel till framgång. Se bara på succéer som Snapchat, där bilder och filmer bara lever några sekunder innan de försvinner.

Läs mer: Glöm Facebook - Här når du framtidens kunder

Meerkat är inte den första filmappen från gänget bakom den nya appen. Många försök med strömmande video har blommat upp fort och dött ut, så det finns ingen garanti för att just Meerkat kommer slå. Men den initala hajpen och tajmingen med South by Southwest ska inte underskattas. Än så länge finns appen bara för Iphone, men en Androidversion ska vara på gång.