Kunder hos Telia, Comhem, Boxer och Viasat kan, om inget nytt avtal sluts, tvingas säga adjö till SVT:s on demand-utbud via sin digitalbox. Tjänsten som osämjan kretsar kring heter SVTr och erbjuder ett begränsat utbud från SVT:s tablå, ungefär det som finns i SVT Play, det rapporterade Dagens Nyheter om tidigare i veckan.

Hittills har SVT skickat ut så kallade whitelists över de program som operatörerna får spela in. Men det förslag som Copyswede lagt fram innebär att Telia och de andra framöver skulle behöva göra det arbetet själva.

– Det nya avtalet skulle innebära att rutinen med whitelist ersätts med grova tumregler, helt plötsligt har vi en tjänst där vi inte vet vilka rättigheter som ingår, säger Simon Gate, innehållschef på Comhem.

Telia har meddelat att operatören stoppar SVTr från och med 26 mars. Precis som Comhem tycker de att den nya tjänsten som Copyswede föreslår är för dyr och svårhanterad.

Läs mer: "Copyswede var säkert jättebra – på 1900-talet"

– Vi måste få en tjänst som fungerar ekonomiskt, juridiskt och hanteringsmässigt. Vi får lägga ner för mycket manuellt arbetet. Vi riskerar att begå avtalsbrott på grund av det, säger Hans G Larsson, presschef på Telia.

Det är inte alltid glasklart vem som sitter på rättigheterna, tycker operatörerna. Ett exempel är filmerna om Harry Potter, som varken finns på SVT Play eller SVTr, är inspelad i Storbritannen, har flertalet skådespelare från Storbritannen och författaren är också från därifrån.

– Som ursprungsland säger metadata att den är från England. Men den ägs av Time Warner, som är ett amerikanskt bolag. Copyswede säger att vi får spela in alla program som inte är längre än ett visst antal minuter eller har amerikanskt ursprung. Vi kan inte alltid veta det vad som avses med ett amerikanskt verk om det inte är definierat på ett tydligt sätt, säger Simon Gate på Comhem.

Copyswede företräder upphovsrättsinnehavare och tecknar avtal för filmproducenter, bolag och andra i film- och tv-branschen. När en produktion återutsänds förvaltas rättigheterna kollektivt och Copyswede träffar avtal med operatörerna, så kallade avtalslicenser.

Sedan 2013 kan Copyswede sluta avtal som innefattar även upphovsmän som de inte representerar direkt. Det kan handla exempelvis handla om långfilmsproducenter som inte vill att deras filmer kan spelas in och sparas på operatörernas servrar.

Mattias Åkerlind, Copyswede
Mattias Åkerlind, Copyswede
– En upphovsrättsinnehavare måste kunna säga nej. Vi måste mejsla ut ett bra avtal, för operatörer och rättighetsinnehavare. Då måste villkoren om vilka program som ska sändas finnas med. Då kan man tänka sig att operatörerna måste ta en mer aktiv roll, säger Mattias Åkerlind, vd på Copyswede.

Läs mer: Inga planer på slopad Copyswede-avgift

Programmen är från början ämnade att sändas i SVT. Det vill säga public service som betalas via tv-licensen. De kunder som vill se deras utbud via digitalboxen istället för via SVT Play betalar alltså två gånger för att få titta. En gång till Radiotjänst, en gång till operatörerna. Både Comhem och Telia hänvisar till tekniska skäl på frågan om varför de inte erbjuder SVT Play i sina boxar.

– För att en digital-tvi box ska kunna visa program på nätet behövs en browserlösning. I en ny generation, som är mer som streaming devices, då öppnas helt nya möjligheter. Om våra setup-boxar hade varit en sådan variant, hade vi kunnat hämta direkt från SVT, säger Simon Gate, på Comhem.