Swedbank

Kunder till storbanken Swedbank kunde idag på morgonen och förmiddagen inte utföra sina bankärenden varken via mobilbanken eller internetbanken. Det har även varit problem med företagets kortbetalningar som bara fungerat i så kallat offlineläge.

Läs mer: Han avslöjar bankernas slarviga kryptering - se om din bank är säker

– Vi har en störning nu på morgonen och jobbar med att ta reda på vad den beror på, sa bankens presschef Anna Sundblad till IDG.se i morse.

Orsaken till störningen är enligt banken en uppdatering i företagets nätverksutrustning som gjordes under gårdagen. Vid halv elvatiden nu på förmiddagen fungerar alla system igen enligt bankens it-chef Jan Fecko.

Uppdatering 09:17. Swedbank meddelar att kortbetalningarna nu fungerar igen. Internetbanken och mobilbanken fungerar dock fortfarande inte.

Uppdatering 09:55. Nu ska även Swedbanks internetbank och mobilbank fungera igen. Dock fungerar fortfarande inte företagets huvudwebbsida vilket gör att kunderna måste gå direkt till adressen internetbank.swedbank.se för att komma åt internetbanken.

Jan FeckoEnligt företagets it-chef Jan Fecko är det företagets lastbalanserare som slutat fungera efter en större uppdatering under helgen.

– Vi har gjort ett större underhållsarbete under lördag och söndag och i morse såg vi att trafiken för kortbetalningar inte fungerade, säger han.

Lastbalanserarna är den utrustning som används för att fördela trafiken i mellan olika servrar i företagets nätverk och först hoppades Swedbank kunna ordna problemen med uppdateringen själva. Men när antalet korttransaktioner ökade allt eftersom Sverige vaknade till liv på måndagmorgonen togs beslutet att i stället rulla tillbaka uppdateringen. I samband med det förlorades kontakten mellan lastbalanserarna och Swedbanks databaser som behövs för bland annat nätbanken och mobilbanken.

Läs mer: Därför kraschade Swedbank förra gången

– Nu har vi varit tvungna att återställa dem manuellt och det tar tid, säger Jan Fecko.

Senast Swedbank hade en större störning i sin internetbank och kortbetalning var i april förra året.

Uppdatering 10:45. Swedbank meddelar att även företagets huvudwebbsida fungerar igen.

– Sedan 10:35 är vi uppe och kör som vanligt igen, säger Jan Fecko.


CITE Conference kommer till Stockholm 21-22 april!

Här samlas alla typer av IT-beslutsfattare för att prata om digitaliseringen som driver framtidens affärer.

Fokus ligger på mobilitet, säkerhet, molnet och big data.

http://cite.event.idg.se