Tekla
Paulina Modlitba Söderlund (projektledare, Tekla), Robyn Carlsson (artist), Sophia Hober (dekanus, KTH). Foto: Sara Arnald.

Under en heldag ska tjejer mellan 11 och 18 år få testa på robotprogrammering, speldesign, digital visualisering och 3d-printing. De får bygga, experimentera och utforska.

Initiativtagare till festivalen är Robyn Carlsson. 2013 tog hon emot KTH:s stora pris, dels för hennes sätt att använda ny teknik i sin musik men också entreprenör. Nu vill hon göra något som inspirerar tjejer som är nyfikna på teknik.

– Tekla känns som någonting viktigt på så många plan. Det är avgörande att fler tjejer kan utbilda sig inom de områden som styr utvecklingen av samhället i Sverige. Fler tjejer inom teknik är en jämställdhetsfråga, men också något som kommer vara så många tjejer och deras nyfikenhet och självförverkligande till gagn. Vi har försökt sätta ihop en festival som ska ge deltagarna möjligheten att upptäcka något de annars kanske inte skulle komma i kontakt med i en miljö som känns både trygg och utmanande, säger hon.

Tjejerna som kommer till Tekla uppmuntras att nörda loss, men det är absolut inte bara för inbitna “tech geeks”.

– Vi diskuterade vad ordet nörd egentligen står för, det har ju haft en negativ klang. Men det handlar ju om att man är intresserad av en sak och fokuserar på det. Och att det inte är något konstigt med det, säger Sophia Hober, dekanus på KTH.

Syftet är att ge en ny bild av vad teknik är, lyfta fram kvinnliga förebilder och ge fler tjejer möjligheten att hitta hur just de kan använda sig av teknik. Dagen kommer bjuda på workshops, inspirationstal och musik. De har plats för 200 tjejer men tanken är att festivalen ska leva vidare och bli ett årligt event.

– Det är för tjejer som inte ens tror att teknik är för dem, vi vill visa att teknik är ett medel snarare än ett mål. Vi vill bredda och modernisera bilden av vad teknik är. Klart vi på KTH vill se att fler tjejer söker hit, men det är så mycket större än så. Att bredda bilden av att en ingenjör är en man med en skruvmejsel i handen, säger hon.

Trots att mansdominansen i teknikvärlden diskuterats i flera år går det långsamt. Inom it-området är bara 20 procent av KTH:s studenter kvinnor.

– Det är en demokrati- och samhällsfråga. Nu när allt är byggt på teknik är det viktigt att unga tjejer är en del av det. Det är en del av hur vi uttrycker oss, tekniken är samhället i dag. Det är inte bara utvecklar som sitter och kommer på lösningar, det är användarna och samtiden, säger Sophia Hober.

18 april är det dags. Festivalen arrangeras av KTH tillsammans med Robyn och företag som Spotify, Google, Paradox Interactive och Valtech. De tar hjälp av organisationen Popkollo som sedan flera år anordnar kurser och läger för tjejer inom musikområdet. Låter det intressant, kolla in mer om festivalen på teklafestival.se