Det vinnande laget består av fyra studenter från Linköpings universitet, som läser kognitionsvetenskap, grafisk design, kommunikation och medieteknik.

– Man får en trevlig egoboost av att som student komma in och tävla med personer som har stora företag och livnär sig på sådant här, säger Johan Holmlund, som tillsammans med Emma Melander, Olivia Kassander och Erik Sandrén tog hem förstapriset i helgens hacktävling.

Varsko-app
Appen Varsko vann Hack for Sweden
Hack for Sweden arrangerades för andra året i rad, och i år bistod tjugo myndigheter och organisationer med öppna data. Under 24 timmar ska de tävlande ta fram applikationer eller tjänster som använder myndigheternas öppna data.

– Vi höll verkligen på i ett dygn, och sov fyra timmar någonstans i mitten, säger Johan Holmlund.

Tjänsten de vann med heter Varsko och gör just vad den heter. Svenskar eller andra på besök kan logga in på hemsidan, ange mobilnummer eller e-postadress och sedan få information om olyckor och katastrofer från olika områden som berör en.

– Jag bor i Linköping, men om jag till exempel har en sommarstuga utanför Eskilstuna och släktingar som bor i Jönköping, så vill jag gärna ha info om alla tre områden även om jag inte befinner mig där för tillfället. Det är vår tjänst, säger Johan Holmlund.

I september förra året infördes ett system där Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) kan skickas även till fast och mobil telefoni i de områden som är berörda. Och sedan februari kan man även få sms med viktiga meddelanden om mobiltelefonen är registrerad på en adress i området där en olycka eller katastrof har inträffat.

– Jag ska inte säga att vår tjänst är bättre, för man måste registrera sig själv, men den är ett bra komplement, säger Johan Holmlund.

Gänget bakom Varsko har använt data från Lantmäteriet, med information om kommun- och länsgränser, och jämför den med MSB:s data om olyckor, katastrofer och stora händelser. Men än så länge är det inte en fullt fungerande tjänst.

– Vi har inte realtidsdata, men det skulle vi vilja ha för att kunna se vad som händer just nu. Vårt mål är att vi ska kunna få den datan även från andra instanser, som SOS alarm, Trafikverket eller SMHI, säger Johan Holmlund.

Men Varsko var inte de enda vinnarna. Dödsorsak.se visar diagram över just det, fördelat på region, kön och ålder. De tog hem “bästa nytta för allmänheten”. artDex är ett slags spel där användarna skickar in rapporter på djur man ser i sitt närområde och ansågs ha den “bästa affärsnyttan”. Bästa visualisering gick till en applikation för Hemnet som ger massor av information om området som en bostad ligger i, som valresultat, nederbörd och badplatser.

Och Johan Holmlund tror och hoppas att även Varsko ska kunna omsättas i praktiken.

– Vi hoppas att det blir en myndighet som hör av sig och säger att de vill köpa vår idé, eller åtminstone på nåt sätt ger oss ekonomisk kompensation. Vi har tagit fram en idé som är ganska smart, men det vore jättekul om någon skulle höra av sig och ta vidare det vi påbörjat.