Efter tidigare kritik får nu Simrishamns kommun grönt ljus från Datainspektionen för att använda Googles molntjänst Apps for Education i sina skolor. Tidigare har Datainspektionen riktat kritik mot det avtal som Google sluter med kommunerna för att inte uppfylla kraven i personuppgiftslagen. Men med sitt senaste avtal verkar Google nu ha vunnit inspektionens gillande.
dator med Google
Nu får Simrishamns elever använda Googles molntjänster.
– Vi kan konstatera att de brister i avtalet som vi påpekat tidigare nu är åtgärdade. Det är glädjande att Datainspektionens arbete har lett till att det nu är möjligt för organisationer att använda Googles molntjänst på ett lagligt sätt, säger Ingela Alverfors, jurist på Datainspektionen i ett uttalande.

Läs mer: Skolorna struntar i problemen och satsar stenhårt på molnet

Den enda synpunkten inspektionen haft i den nya granskningen av Simrishamns kommun är att användarna inte fått tillräckligt med information om vem det är som är ansvarig för hanteringen av personuppgifter. Även om den aktuella granskningen bara gäller Simrishamn så tror Datainspektionen att den kan få stor betydelse även för andra kommuner som använder Google Apps eller som funderar på att göra det.

– Googles ändrade avtal och vår granskning kan få stor betydelse för andra organisationer som står i begrepp att börja använda molntjänster, säger Ingela Alverfors.

Men samtidigt höjer hon ett varningens finger för att det inte är fritt fram att införa molntjänster i alla lägen.

– Datainspektionen har till exempel ännu inte granskat behandling av känsliga personuppgifter i en molntjänst. Det är viktigt att varje organisation gör en egen risk- och sårbarhetsanalys och säkerställer att avtalet med molntjänstleverantören innehåller instruktioner som lever upp till kraven i personuppgiftslagen.

Läs mer: En miljon skolbarn får egen Raspberry Pi-liknande pyttedator

Historien med kommuners användning av Googles molntjänster och Datainspektionens kritik är en riktig långkörare som inleddes redan 2011 med en granskning av användningen i Salems kommun. Kritiken har dock inte hindrat ett stort antal kommuner och skolor att använda Googles tjänster genom åren.

Idag kl. 15.00 svarar Datainspektionens jurist Ingela Alverfors på läsarfrågor om molnet i skolan. Vad går an och inte? Ställ dina frågor direkt till experten!

Till chatten.