Elon Musk
Elon Musk. 

Superentreprenören och Teslagrundaren Elon Musk tror att bilar som körs av mänskliga förare kommer att bli olagligt.

– Du kan inte låta en människa köra en två ton tung dödsmaskin, sa han när han pratade på Nvidias utvecklarkonferens tidigare i dag.

Läs mer: 5 drömmar om framtidens transporter som kanske kan bli verklighet

Han jämför dagens bilar med gårdagens hissar där en person var tvungen att åka med för att se till att hissen stannade vi rätt våning.

– Sen utvecklade vi några enkla kretsar som såg till att hissen automatiskt kom till den våningen där du är, bilen kommer att bli precis så.

Elon Musk påpekar dock att det är ett bra tag kvar innan de självkörande bilarna tar över på allvar och pekar på att antalet bilar i världen är två miljarder samtidigt som det bara tillverkas ungefär 100 miljoner nya bilar per år. Med den takten tar det minst 20 år att ersätta den nuvarande fordonsparken med självkörande bilar.

Bilarna som hans företag Tesla tillverkar i dag har också bara begränsande funktioner för att hjälpa föraren med sådant som att hålla hastigheten och se till att föraren befinner sig i rätt fil. I en tidigare intervju har Musk sagt att Tesla under året ska ha en modell klar som till 90 procent kan köra själv, men utmaningen är stor att fixa de sista tio procenten.

Läs mer: Så ska Volvo möta konkurrensen från Google, Tesla och Apple

Vän av ordning undrar säkert också varför Elon Musk pratar om självkörande bilar på en utvecklarkonferens för ett företag som är mest känt för sina grafikkort. Anledningen är enkel.

Nvidia vill bli en viktig leverantör av utrustning för att analysera bilder och annan sensordata som de självkörande bilarna samlar in för att kunna köra på egen hand. Företaget säljer redan ett utvecklarkit med utrustningen för 10 000 dollar som innehåller en dator med två stycken Tegra X1-kort som kan bearbeta informationen från 12 stycken högupplösta kameror åt gången.