Foto: Nakae (CC)
Solförmörkelsen på fredagen den 20 mars kommer synas över stora delar av Sverige. I de nordvästra delarna av landet kommer bara en tiondel av solen att sticka fram, och nere i sydöstra Sverige så kommer 80 procent av solen vara täckt av månen. Men det häftiga himlafenomenet kommer ge effekter för elförsörjningen för hela den europeiska kontinten.
"När produktionen först försvinner och sedan snabbt kommer tillbaka blir det av hastigheten att koppla in motsvarande ett kärnkraftverk i minuten – en oerhörd utmaning för Europas kontrollrum för elnäten", skriver Erik Ek, driftchef vid Svenska kraftnät, på MSB:s krisinfoblogg.
För även om elproduktionen från solkraft är liten i Sverige så kommer himlakropparnas möte märkas ute i Europa.
Läs mer: Jorden runt på 600 kilo batterier
Solförmörkelsen når sydligaste Sverige ungefär kvart i tio och syns som bäst vid elvatiden. Men redan vid åttatiden på fredagsmorgonen når den södra Europa, mitt i morgonrusningen när folk ska tända lampor, koka kaffe, duscha, använda hårtorkar och allt annat som hör morgonbestyren till. Det är helt enkelt en tid på dygnet när det krävs mycket el.
“Man väntar sig att drygt 30 000 MW – mer än hela Sveriges samlade elproduktion – försvinner nästan samtidigt i Europa som en direkt följd av solförmörkelsen”, skriver Erik Ek.
Och medan solen gömmer sig bakom månen måste annan elproduktion – som inte är beroende av solen – snurras igång för att se till att balansen upprätthålls.
“Elen, som produceras i framförallt vatten-, kärn- och vindkraftverk eller importeras från andra länder, måste produceras vid exakt samma tillfälle som den används i hemmen eller på industrier eller andra arbetsplatser”, skriver Erik Ek.
Läs mer: Elon Musk gör ett nytt försök att landa en rymdraket efter kraschen
Och apropå snurra så blir det dessutom mindre av vindkraft under en solförmörkelse, det blåser helt enkelt mindre.
"Ett av få storskaliga sätt att 'lagra' el är i de svenska vattenkraftverkens stora magasin. Där kan vattnet ligga och vänta på att användas och produktionen kan ökas eller minskas snabbt och oberoende av om solen skiner eller vinden blåser. De reserverna står vi nu extra beredda med om till exempel Tyskland – som har mycket sol-elsproduktion – skulle behöva hjälp”, skriver Svenska kraftnäts driftchef.