Databrillorna Google Glass var inte ens i närheten av att vara en färdig produkt, inte ens när den såldes till tidiga försökspersoner för tusentals kronor, de var en prototyp under utveckling, sa Astro Teller i Austin, Texas. Men Google lyckades inte kommunicera det tydligt – och det blev ett problem.

Läs mer: Sämre resultat för Google – "Glass ett misslyckande"
Google glass på skyltdocka
Google glass blev inte som företaget hoppats, foto: Glogger, licens CC-BY-SA
– Det dåliga beslutet var att vi tillät och ibland till och med uppmuntrade alldeles för mycket uppmärksamhet kring projektet. Man pratade om Glass som om det var en färdigbakt konsumentprodukt. De dömdes och utvärderades i en helt annan kontext än vi tänkte oss, säger Astro Teller.

Och de överdrivna förväntningarna gjorde många av de tidiga användarna besvikna.

– Det verkade vettigt att ha ett alfatest där de, i stället för att betala folk för att testa produkten i hemlighet, fick testarna att betala för privilegiet och gjorde det offentligt. Nu måste produkten gräva sig upp ur ett hål som inte hade funnits om de hade gjort testerna på det traditionella sättet, säger Rob Enderle, analytiker på Enderle Group, till IDG News.

Enligt Astro Teller insåg Google att de var tvungna att lösa problemen med bristfälliga batterier och integritetsfrågorna kring att ha en pryl i ansiktet som kan fota och filma i smyg. Det är också en av de frågor som diskuterades mest när Google Glass-projektet fortfarande pågick. På internet dök det bland annat upp bilder på kvinnor i kollektivtrafik, som tagits i smyg med Google Glass.

Astro Teller
Astro Teller iförd ett par Google Glass framträder på TechChrunch Disrupt, foto: TechChrunch, licens: CC-BY
Men trots att projektet inte blev den framgång som Google hoppades på så tycker Astro Teller ändå att det var rätt beslut att låta testverksamheten vara så offentlig som den var.

Läs mer: Sonys smarta brillor kostar hälften så mycket som floppen Google Glass

– Jag kan säga att det ibland var smärtsamt att experimentera öppet, men det var rätt sak att göra. Annars hade vi aldrig lärt oss allt vi gjorde genom Explorer-programmet och vi behövde informera framtiden om Glass och wearables i allmänhet, säger Astro Teller.