Egentligen är det bara ett arbetsnamn, Copygate. Något att kalla projektet på Kickstarter. Dokumentären om upphovsrättsorganisationen som i över 30 år har företrätt filmare, artister och musiker.

– Själva grundtanken är att få klarhet i vad Copyswede handlar om, och privatkopieringsavgiften. Det har varit oklart under lång tid, men det är något som påverkar våra privatliv och plånböcker, säger Daniel Bramme.

Läs mer: Tvist om avtal för SVT-innehåll i digitalboxar – och tittarna får betala dubbelt

Daniel Bramme jobbar i dag delvis från Los Angeles och har tidigare jobbat med musikvideos och artister som Petter, Steve Angello och the Hives. I dag är han konsult för olika filmproduktionsbolag. Det är dock inte första gången han jobbar med en dokumentär, han har varit med och finansierat filmer tidigare.

Screenshot, dokumentär om Copyswede
Kickstartern har redan samlat hundratals backare.

– Vi är två producenter och en filmare, går finansieringen igenom kommer vi bli fler. Vårt mål är att få ihop 280 000 kronor, för att kunna ta in utrustning och rätt kompetens. Då kommer vi kunna göra en högkvalitativ dokumentär. Vi jobbar ideellt och förhoppningsvis vill fler göra det, säger han.

Men varför en dokumentär om en ersättning som de flesta är överens om ändå ska finnas? 

– Det kan hända att Copyswede är den bästa organisationen vi har att luta oss emot. Men det är också en privat organisation utan insyn. Att hantera privatkopieringsersättningen, det måste skötas med ansvar. Då tycker jag det är vettigt att ställa dem inför frågor som tidigare inte ställts eller de inte har svarat på, säger han.

Daniel Brammer är tydlig med att han och de andra i projektet inte är emot copyright. Alla upphovsmän ska få ersättning för sitt arbete, därom inga tvivel. Men de anser att Copyswede är en produkt av en gammal lag. Under sex månaders tid har de samlat in material om den svenska organisationen men också om utländska motsvarigheter.

Läs mer: Inga planer på slopad Copyswede-avgift

– Vi är måna om att det ska bli en trovärdig dokumentär. Vad säger de som får ersättning, vad de tycker om fördelningen och insynen, säger han.

Frågorna de hoppas på svar på är många: vilka är förmånstagarna, vilka drabbas, vilka är för- och nackdelarna? Vad har Copyswede för ansvar att ge information.

Men om pengarna inte kommer in, vad händer då?

– Jag personligen kommer vilja göra den ändå, men får ta det med de andra i projektet då. Jag har investerat sex månader av mitt liv i detta och ser gärna att det blir av. Men minns det inget intresse, så gör det inte, säger han.

Att det blev just Kickstarter beror på att de upplevt att det finns en önskan bland människor att veta mer om ersättningen och organisationen som fördelar den.

– Kickstarter är nytt för mig personligen, jag har följt projekt där men aldrig känt att jag haft ett eget som varit värt att lägga ut. Men just detta, om Copyswede, där kände vi att det finns ett stöd och många som vill utforska vart pengarna går, säger han.

Och för er som undrar, självklart är en del av budgeten reserverad för rättigheter till musik, bilder och annat upphovsrättsskyddat material.