Lexbase

Det stormade rejält om databasföretaget Lexbase när företaget förra året släppte sin söktjänst där det bland annat med hjälp av en karta gick att se vilka personer i området som hade domar mot sig. Nu utökar företaget tjänsten till att också omfatta läkare och tandläkare som på olika sätt misskött sitt jobb.

Företagets grundare Jonas Häger har tidigare berättat att tjänsten är på gång och att han letar efter fler databaser som han kan paketera om och sälja direkt till konsumenter.

Läs mer: Lexbase-grundare talar ut om miljonerna

Lexbase nya tjänst med läkarinformation är enligt företaget en databas över Sveriges samtliga läkare och tandläkare och förutom information om vilken specialisering läkaren har också ett register över om läkaren fått någon typ av disciplinpåföljd i jobbet. Det går också att lägga upp en bevakning på en eller flera läkare i tjänsten för att få ett meddelande om läkaren skulle få en ny anmärkning i registret.

När planerna på tjänsten blev kända i höstas kritiserades den av flera läkarorganisationer bland annat med hänvisning till att den spelar på patienters oro och även riskerar patientsekretessen.

Läs mer: Myndigheter vill öka säkerhetsmedvetandet