DELL E5430
Den här datorn för 3987 kronor dög inte åt Kammarkollegiet.

När 51 bärbara datorer i höstas skulle köpas in till Statens inköpscentral, den del av Kammarkollegiet som förhandlar fram ramavtal, så struntade myndigheten i att följa det statliga ramavtal de själva upphandlat. Det kan IDG.se avslöja i dag.

I stället för att beställa den enklare maskin för 3 987 kronor som finns i avtalet valde myndighetens inköpare att göra ett så kallat avsteg och satsa på betydligt mer lyxig variant från samma leverantör.

Vi ville ha mindre datorer som skulle väga lite mindre

Den bärbara dator som finns i avtalet beskrivs på leverantören Dells hemsida som "en budgetvänlig bärbar dator som är redo att börja arbeta".

Maskinen som Statens inköpscentral valde i stället beskrivs med ord som "Högklassig, hållbar design" och "med en elegant, tålig, mjuk ytfinish i aluminium och pulverlackerad bas."

Skillnaden mellan maskinerna är högst påtaglig inte bara i leverantörens beskrivning, den avspeglar sig också i priset. För datorn som Kammarkollegiet valde fick myndigheten betala nästan dubbelt så mycket.

7 935 kronor per dator fick slutsumman för de 51 datorerna att stanna på 404 685 kronor i stället för betydligt mer beskedliga 203 337 kronor.
DELL E7240
Den här datorn för 7 935 kronor fick det bli istället.

Agneeta Andersson som är tillförordnad avdelningschef på Statens inköpscentral tycker inte att det är något konstigt att hennes egna anställda får datorer som är dubbelt så dyra som de som finns i ramavtalet.

– Det fanns inga datorer på ramavtalet som passade våra behov. Vi ville ha mindre datorer som skulle väga lite mindre, de andra datorerna (de som fanns på ramavtalet) var ganska klumpiga, säger hon.

Att Statens inköpscentral anser sig behöva lättare datorer beror på att de anställda bär med sig sina datorer ofta. Dessutom anser Agneeta Andersson att datorerna behöver vara kraftfullare än de som finns i avtalet eftersom hennes avdelning hanterar stora filer i samband med att de arbetar med att ta fram nya ramavtal.

Hon tycker inte att det är konstigt att enheten ratar sitt eget arbete när det gäller att ta fram ramavtal.

– När vi gör våra ramavtalsförhandlingar så ska det passa en större krets, men det finns alltid tillfällen när någon vill köpa något annat. Vi hade själva här på inköpscentralen standarddatorerna tidigare, men vi kände att de inte räckte till, säger Agneeta Andersson.