En gång i tiden var det vilda västern i mobilbranschen. I mitten av 00-talet excellerade mobiltillverkarna i knappöverhängda designmonster till mobiltelefoner – som tagna från någon retrofuturistisk dröm.

Och ni vet vad som hände sedan. Apple satte stopp för allt med sin fyrkantiga pekskärms-Iphone och därefter har alla telefoner sett exakt likadana ut.

Men innan dess var det mer eller mindre anything goes som gällde. En telefon kunde ha så gott som vilken form som helst – och tillverkarna tog ut svängarna. Och bäst på det var Nokia.

Missa inte: Små spelföretag vägrar släppa uppföljare - trots att det vore smartast

Den finländska tillverkaren har nyligen tagit upp sin mobiltillverkningen igen, men deras riktiga guldålder var förra årtiondet. Se själva och jämför sedan med din egen tråkiga pektelefon.

Nokia 7600
Det här var Nokias andra 3g-telefon och släpptes 2003. Den annorlunda formen marknadsfördes mot "mode"-marknaden. Då var den en av de lättaste och minsta telefonerna som hade både GSM- och 3g-funktion. Nu är den bara... konstig.

Nokia 3250 Express Music
När såg du senast en telefon med vridbart underrede. Det var med stor säkerhet under Nokia 3250s livstid. En Symbian-telefon för musikälskare som släpptes 2007. På ena sidan fanns knappsatsen, på den andra specialknappar för att kontrollera musiken.

Nokia 6820
Nokia släppte ett gäng av den här solstolsaktiga telefonmodellen. På bilden ser vi en 6820 med den inbyggda hemligheten. För bakom det numeriska tangentbordet doldes ett utfällbart qwerty-tangentbord – som vore det en telefon för hemliga agenter i 007-klassen.

Missa inte: Nätet i fickan för en handfull dollar

Nokia 7280Även känd som läppstiftsluren. När telefonen skulle bli en fräck accessoar för handväskan försvann knapparna. I stället erbjöds ett hjul vilket tordes ha gjort sms-skrivandet till en mardröm. Skärmen blev dessutom en liten spegel när den var inaktiv!

Nokia N-Gage
Med Nokia N-gage ville det finska företaget åstadkomma den perfekta kombinationen av en spelkonsoll och en telefon. De misslyckades. N-Gage var varken en bra spelkontroll – och inte heller en bra telefon.

Nokia 6108
Det här monstret till industridesign talar för sig själv. Skalet gick givetvis att byta och fanns i flera färger. med den lilla pennan som förvarades på telefonens baksida gick det att plita kinesiska tecken.

Nokia 3650
Är det en tv-fjärrkontroll? Är det en telefon? Den här skojaren släpptes för 13 år sedan och blev den första Symbian-telefonen på den amerikanska marknaden. Inte nog med det, det var också den första telefonen i Nordamerika med integrerad kamera! Den här reportern kan inte minnas att det blev någon hit av Nokia 3650.

Alla bilder från imgur.com