Holländska energibolaget Eneco har tillsammans med molntjänsten Nerdalize börjat placera ut servrar hemma hos folk. Tanken är att överskottsvärmen som skapas när servrarna arbetar ska hjälpa till att värma upp kundernas hus.

Hittills är det en testverksamhet med fem hushåll och Eneco räknar med att varje kund kan spara kring 4 000 kronor per år på uppvärming genom att ha en av Nerdalize servrar hemma.

Servern ser inte ut som en traditionell dator utan är gömd inuti en låda som mest av allt ser ut som ett förvuxet element. Nerdalize står för strömkostnaderna för servern men slipper stå för utrymme och kylning. Det gör enligt företaget att de kan sälja sina molntjänster 30-55 procent billigare än konkurrenterna.

Element

Servern värmer upp vatten i ett slutet system till mellan 45 och 55 grader och ett reglage på sidan kontrollerar hur mycket värme som ska släppas in i rummet.

Om det blir överskottsvärme leds den ut genom ett hål i väggen bakom servern.

Om det inte finns några beräkningar att utföra, men kunden ändå vill ha värme så donerar Nerdalize beräkningskraft till behjärtansvärda ändamål som till exempel forskning kring sjukdomen ALS.

Om internetkopplingen skulle brytas och kunden ändå vill ha värme matas servrarna med meningslösa beräkningar så att ingen ska bli utan värme.

Nerdalize molnkunder är företag och forskningsinstitut som behöver utföra komplicerade beräkningar och på kundlistan står bland annat Leiden University Medical Centre som använder tjänsten i sin biologiforskning.

Testerna som nu genomförs ska pågå fram till slutet av året. Nerdalize är bara ett i raden av företag som utforskar idén med att placera ut servrar hemma hos människor för att utnyttja överskottsvärmen. I Frankrike prövar företaget Vifib en liknande idé och i Tyskland finns en liknande tjänst från ett företag som kallar sig Cloud & Heat.

I Sverige utnyttjar bland annat internetleverantören Bahnhof överskottsenergin tillsammans med energibolaget Fortum för att producera fjärrvärme.


CITE Conference kommer till Stockholm 21-22 april!

Här samlas alla typer av IT-beslutsfattare för att prata om digitaliseringen som driver framtidens affärer.

Fokus ligger på mobilitet, säkerhet, molnet och big data.

http://cite.event.idg.se