Netflix

EU-kommissionens strävan mot en gemensam digital marknad för EU:s 28 länder går vidare. Tidigare kommissionären Neelie Kroes slogs bland annat för slopande av roamingavgifter inom EU, ett arbete som hennes efterträdare Andrus Ansip nu har tagit över. Men precis som sin företrädare har han haft svårt att få gehör för sina krav bland EU:s ministrar.

Tidigare i dag när han presenterade fokusområden för en gemensam digital marknad som kommissionen diskuterat fram fanns dock inte just roaming med.

Läs mer: Så gör du Netflix bättre med ett enda klick

Andrus Ansip verkar i stället rikta in sig på ett annat irritationsmoment för europeiska konsumenter. I fokus stod nämligen det som brukar kallas geoblocking, det vill säga att du till exempel inte kan se på Netflix i Spanien trots att du har ett abonnemang på tjänsten i Sverige, eller att visst material på Youtube inte finns tillgängligt i alla länder inom unionen.

– Jag hatar geoblocking från djupet av mitt hjärta, det är inget som hör hemma i vårt århundrande, sa Andrus Ansip när han mötte journalister idag på eftermiddagen.

Andrus Ansip menar att européerna är beredda att betala för film och annat material på nätet, men att de ofta inte kan eftersom materialet inte är tillgängligt i deras hemland. Han menar att det är en vinst för både konsumenter och de som skapar film eller annat material om fler människor kan komma åt att handla.

Andrus Ansip
Andrus Ansip.

– Folk är redo att betala, men vi accepterar inte deras pengar, säger Andrus Ansip.

Geoblocking kan enligt honom bara vara acceptabelt i undantagsfall, om något material till exempel skulle vara olagligt i ett enskilt land.

Läs mer: Netflix vill ta kontrollen över din tv - här är företagets plan

– 271 miljoner européer reser varje år över landsgränser och de vill ha tillgång till innehåll som de köpt lagligen, säger Andrus Ansip.

Men hur frågan med till exempel licenser ska lösas har han inget svar på idag. Över huvud taget vill Andrus Ansip vänta med svar till den 6 maj när diskussionerna mellan olika kommissionärer om strategin för att få till en inre digital marknad ska vara avslutad.

Under presskonferensen fick Andrus Ansip också frågor om sin inställning när det gäller nätneutralitet. Inte heller här gav han tydliga svar, mer än att han inte såg att det finns några stora skillnader mellan europeisk nätneutralitet och de regler om nätneutralitet som amerikanska FCC nyligen lagt fram. Det vill säga att det inte ska vara tillåtet att blockera eller strypa tillgången till vissa tjänster.