Facebooks grundare Mark Zuckerberg vill att chattappen Messenger ska användas för kommunikation mellan företag och personer på samma sätt som appen i dag används för att kommunicera människor emellan. De planerna presenterade han igår på företagets utvecklarkonferens F8 i San Francisco.

Tanken är att den kommunikation som i dag sker via telefon eller mejl mellan till exempel en kund och en onlinebutik i stället ska ske via företagets chattapp. Zuckerberg ser framför sig att kunder till exempel ska kunna få sina kvitton i messenger eller meddelanden om när en vara är på väg via bud.

Messenger for Business
Nu vill Facebook ta över kundtjänsten, också.

För att få företagen att nappa på Messenger som kanal till sina kunder har Facebook skapat Business on Messenger som ska användas av företagen för att sköta kommunikationen via appen. Business on Messenger ska lanseras tillsammans med en handfull affärspartner till en början.

– Att hjälpa människor kommunicera mer naturligt med företag tror jag kommer att förbättra nästan varje människas liv, sa Mark Zuckerberg vid sin presentation.

Men samtidigt skulle en större användning av Messenger i kontakten mellan företag och deras kunder också ge Facebook värdefull information om köpvanor som potentiellt sett skulle kunna användas för att ytterligare optimera företagets annonserbjudande.

Enligt sajten Techcrunch som intervjuat David Marcus som är chef för Messenger så har företaget inte ännu en klar affärsmodell för hur det ska tjäna pengar på Business on Messenger.

På F8 lanserade Facebook också en ny plattform för apputvecklare som vill utveckla egna appar för Messenger och vad företaget nu kallar Facebook Messenger Plattform. Från start finns ungefär 40 appar tillgängliga med fokus på att skapa bilder, video och ljud som kan läggas in i chatten på ett enklare sätt än tidigare.

Men det finns även appar från till exempel The Weather Channel och sportnätverket ESPN. Att erbjuda apputvecklare att integrera sina tjänster med Messenger är ett sätt för Facebook att stärka sig i konkurrensen mot meddelandeappar som Line, Kik, Kakao Talk och Google Hangouts.

Här kan du se en snabbgenomgång av Mark Zuckerbergs keynote.