Kungen får nya grannar på Slottsbacken. Ett gäng startups, konstnärer, musiker och entreprenörer som nästa vecka flyttar in i ett anrikt hus i Gamla stan.

Bakom Slottet står Petra Jonson, Jesper Lejfjord och Jesper Lindmarker. Samma team som sedan tidigare driver Entreprenörskyrkan.

Nu vill de testa något nytt, se vad en arbetsplats egentligen är och vad den kan vara. Något de kan göra i ännu större utsträckning i de nya, betydligt större, lokalerna.

– Vi bedömer det här som ett expriment, ett expriment kring arbetsplatser. Vi vill inte bli uppfattade som en entreprenörshub eller startupspace. Det är inte det som är innovationen i det här, säger Jesper Lindmarker.

Fastigheten är på fyra plan, det kommer finnas plats för små mötesrum, öppna kontorsytor, en verkstad, ateljé och ett rum för yogaklasser. Tanken är att alla möjliga människor ska kunna jobba i lokalerna, musiker såväl som spelutvecklare. Högst upp i huset kommer det vara fokus på startups, tech och spelutveckling - som en del av kakan. Men när de letar kunder ser de till helheten och söker mångfald. Ideella organisationer, stora och små företag, unga och gamla. En av kunderna som flyttar in i nästa vecka är Rättviseförmedlingen.

Läs mer: Festligt när Things slog upp dörrarna - med vinkelslip

– Vår instinkt är, om vi går in på ett ställe läser vi av stället och känner: "aha, det är så man ska vara här". Så plockar vi fram den delen av oss själva och när det händer för många gånger får vi en homogen kultur. Så kan vi skapa en kultur som verkligen uppskattar olikheter så tror jag att det kommer bli en väldigt grundad trygghet från människor, säger Jesper Lindmarker.

En av dem som funderar på att flytta in framöver är Jelena Mitra Thiessen, performance- och cirkusartist. I dag sitter hon på Klump Subtopia i Botkyrka.

– Det är bra där, men jag vill ha mer liv. Här tror jag att jag kan få inspiration och mycket input, det händer saker. Få hjälp att öppna för nya samarbeten och en möjlighet att bygga broar mellan olika sammanhang. Det är något mer än att sitta vid en dator, säger hon.

Trots att de öppnar inom mindre än en vecka råder det ändå ett lugn över Jesper och Jesper, två av dem som står bakom Slottet. För även om det mest är finputsningen som återstår är det fortfarande en byggarbetsplats som gruppen av nyfikna entreprenörer visas runt i. Det spikas, slipas, hamras för fullt i hela huset.

– Vi öppnar på onsdag, då blir det fest, svarar Jesper Lejfjord övertygande på frågan om de hinner färdigt i tid.

Tanken med Slottet är ungefär det samma som med Entreprenörskyrkan. En blandning mellan flexibla och fasta arbetsplatser, mötesrum och ytor där medlemmarna fritt kan bestämma vad de kan göra. Ett ateljérum där man kan snickar, sy, det finns en 3d-printer.

Läs mer: Mångmiljonregn över Sqore - Northzone investerar i svenska startup-bolaget

– Det blir mer och mer digitalt, kortare och kortare deadlines. Det man tappar då och det många saknar är arbetet med händerna. Att skapa saker, att göra saker. Det aktivera andra delar av hjärnan och vi krearar, skapar och hitta nya lösningar på ett helt annat sätt. Det vill vi återföra, säger Jesper Lejfjord.

Exakt vad Slottet kommer att vara framöver är inte bestämt, det är upp till de som flyttar in. Funktioner tas fram utifrån de behov som finns bland medlemmarna.

Ett av de pampigaste rummen är Spegelsalen. Knarrande parkettgolv, kristallkronor och guldkantade speglar. Här känner man historiens vindslag.

– Jag älskar det. Det är en klockren känsla att känna att vi, små organisationer med unga människor, att vi nu finns i mitten av stan är ju fet. Många co-workingspace öppnar ju nu mitt i stan. Det är också en tydlig indikation på att vad ett kontor är, som arbetsplats, håller vi på att förändra, säger Jesper Lindmarker.

Entreprenörskyrkan har plats för 60 medlemmar, Slottet kan ta emot 250. Men de är inte de ena co-workinghotellen som finns i Stockholm. De poppar upp lite här och var över hela stan med olika inriktning och profil. Sup46 som drivs av Sting och Epicenter för att nämna två. Men det finns inget som tyder på att behovet mättas, om man ska tro Jesper Lejfjord.

– Marknaden exploderar, vi skulle kunna öppna ett kontor till som detta.

Första april slår de upp dörrarna. Om kungaparet kommer förbi med inflyttningspresent återstår att se.