Dreamfilm

I mitten på februari bekräftade kammaråklagare Mats Ljungqvist att de slagit ner på Dreamfilm och Piratehub genom flera tillslag runt om i landet.

Sedan dess har flera personer frihetsberövats, bland annat tre män i 20-årsåldern. En 21-åring släpptes i början på februari, och så sent som i onsdags hävde kammaråklagaren ytterligare en av männens häktning.

– När det gäller honom har misstankarna stärkts, men jag har ändå valt att häva häktningen, säger Mats Ljungqvist.

Läs mer: Nu har Pirate Bay blockerats i Portugal – samma sak som kan bli verklighet i Sverige

Sammanlagt är fem personer formellt misstänkta, och mot fyra av dem har misstankarna stärkts under utredningens gång. Samtliga är misstänkta för upphovsrättsbrott.

– De har på olika sätt främjat den spridning som skett av filmer via dreamfilm.se. Vi har en ganska bra bild av de inblandades verksamhet, säger Mats Ljungqvist.

Bakom utredningen ligger en anmälan från tre stora filmbolag, Nordisk Film, SF och Disney och handlar om 45 filmer som gjorts tillgängliga via sajterna i fråga, skriver Corren.

De har på olika sätt främjat den spridning som skett av filmer via dreamfilm.se

Kammaråklagaren har fått förlängd åtalstid, men nu menar han att åtal kommer dröja ännu längre. Som utredningsläget ser ut nu så kommer det inte bli före sommaren.

Läs mer: Utredningen mot Dreamfilm drar ut på tiden - en person fortsatt häktad

– Det beror framför allt på att det är väldigt mycket beslag, stora mängder data vi måste titta på, säger han.

Och skadestånden kan bli omfattande för de fem personerna om de skulle fällas i en kommande rättegång.

– Mellan fem och tio miljoner kronor per film, så det blir mycket pengar, säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen som företräder filmbolagen, till SR Östergötland.