I USA pågår för fullt March madness, slutspelet i collegebasketen som får USA att stanna upp som ett månadslångt Super Bowl. Här i Sverige har spelstudion och -förlaget Paradox sin egen version av fenomenet - en marsmånad som vänt upp och ner på tillvaron.
Globen i Cities Skylines

Kaknästornet
Kaknästornet, Globen och Turning torso finns alla färdigbyggda och klara i Cities: Skylines.
Det började med premiären av stadsbyggnadsspelet Cities: Skylines för tre veckor sedan. Spelet sålde i en halv miljon på två dagar, och har sedan dess legat som ett av de bäst säljande på spelsajten Steam. På bara nio dagar drog spelet in 100 miljoner till Paradox.

Förra veckan släppte så Paradox rollspelet Pillars of Eternity. Spelet är en kickstarter från ansedda studion Obsidian, där Paradox agerat förlag med ansvar främst för marknadsföring. Om Cities: Skylines möttes med öppna armar av spelpress och spelare, så har om möjligt Pillars of Eternity fått ett ännu varmare mottagande med höga betyg - och stor försäljning.

I skrivande stund ligger Pillars of Eternity etta på Steams topplista, Cities; Skylines trea. Eftersom Steam har över 100 miljoner användare och dominerar försäljningen av datorspel säger det en hel del.

Pillars of Eternity
Nästa spelsuccé för Paradox: Pillars of Eternity.
För Paradox betyder det glada dagar på väg till banken. Hittills har de båda spelen gett intäkter på minst 160 miljoner.

– Det är fantastiskt roligt. Hade inte Cities redan slagit alla våra tidigare rekord, så hade Pillars of Eternity gjort det. Man kan lugnt säga att det varit galet i mars, säger vd Fredrik Wester.

För Paradox innebär det, som IDG tidigare rapporterat, att prognosen för årets budget skrivits upp från ungefär 300 miljoner till minst 400. Det är också ett stort steg framåt för företagets förlagsambitioner.

Paradox består av två delar, dels den egna utvecklingen av speltitlar som Europa Universalis och Hearts of Iron. Dessa ligger till grund för bolagets starka ekonomi, som gjort förlagsverksamhet möjlig. Ett nytt Hearts of Iron kommer för övrigt till hösten.

Fredrik Wester, Paradox
Skrattar hela vägen till banken gör Paradox vd Fredrik Wester efter en galen marsmånad.
Den andra delen av verksamheten handlar om att ta hand om externa produktioner. Här har Paradox lång erfarenhet, bolaget har agerat förlag i tio år. Men 2005 låg styrkan i att ha egna distributionskanaler för fysiska produkter i Nordamerikan och Europa. I dag är det digital distribution som gäller.

– Efter Minecrafts framgångar runt 2011 och 2012 var det svårt att vara förlag. Alla utvecklare ville gå direkt till spelarna, sköta distributionen själva och bli rika. Men det har ju visat sig att det är rätt svårt att synas och marknadsföra sig även i digitala kanaler. Under de senaste två åren har vi därför märkt att det finns ett större intresse för våra kunskaper som förlag igen, säger Fredrik Wester.

Här kan samarbetena se väldigt olika ut. Cities: Skylines görs av finländska studion Colosal Order, och detta är tredje spelet som studion gör för Paradox.

Här står Paradox för alla kostnader, samt är involverade med på kvalitetstester och med egna producenter - och äger även varumärke samt får i princip alla intäkter. Ett guldläge vid en stor succé som Cities: Skylines.

Med Obsidian är överenskommelsen helt annorlunda. Obsidian är en legendarisk spelstudio med titlar som Neverwinter Nights 2 och Fallout: New Vegas bakom sig. Studion drog 2012 in fyra miljoner dollar från 74 000 backare i en Kickstarterkampanj, men slöt förra året förlagsavtal med Paradox för att få hjälp med just marknadsföring, samt att ta hand om alla åtaganden som gjorts till alla som donerat pengar på Kickstarter.

– För oss handlar avtalet med Obsidian ett långsiktigt engagemang. Det är ett prestigeuppdrag med en studio vi velat arbeta med länge. Och jag tycker vi har bevisat att vi klarat av uppdraget bra. Vi tjänar pengar på det här också, men inte i närheten av intäkterna från Cities så klart. Å andra sidan har inte det varit syftet, det här placerar oss på kartan över förlag för riktigt stora speltitlar inom de genrer vi arbetar, säger Fredrik Wester.