Popcorn Time
Popcorn Time.


Läs mer: Filmbolagens kravbrev till Popcorn Time-användare möter kritik

Filmbranschen planerar att testa en nygammal taktik för att få bukt med pirattittandet på film på nätet. Med start efter sommaren kan svenskar som tittar på film via den populära filmklienten Popcorn Time få en faktura hemskickad från filmbolagen.

I Danmark har taktiken redan testats på nedladdningar via vanliga bitorrent-klienter och nu är planen att specifikt tjänsten Popcorn Time ska hamna i skottgluggen.

Jeppe Brogard Clausen är jurist på den danska advokatfirman Njord och företräder som han själv säger “stora Hollywoodbolag”. Han jämför de fakturor som skickas ut med att bötfälla någon som tjuvåker på tunnelbanan och säger att bolagen vill få igång en debatt om att det inte är lagligt att använda tjänster som Popcorn Time.

Läs mer: Popcorn Time kan bli nästa måltavla för antipirater

– Det som är utmaningen med Popcorn Time är att deras hemsida ser så professionell ut att det är många som tror att den är ett lagligt alternativ, säger Jeppe Brogard Clausen.

Fakturorna som skickas ut i Danmark är på motsvarande cirka 2 000 svenska kronor per film. Jeppe Brogard Clausen säger att summan är beräknad med inspiration från domen i svenska högsta domstolen i december när en man dömdes till 160 dagsböter för att ha delat 60 filmer via bittorrent. Han säger också att det är förenat med vissa omkostnader att spåra upp IP-adressen till den som använt Popcorn Time och sedan få den fysiska adressen utlämnad av respektive internetleverantör.

Vi måste planera så att det inte blir “badwill” för filmbolagen

Fakturakampanjen i Danmark sker parallellt med en upplysningskampanj för att få igång diskussionen om piratkopiering. Men Jeppe Brogard Clausen upplever att det är betydligt mer effektivt att skicka ut en faktura.

– Det går att säga många fina saker om att arbetstillfällen går förlorade på grund av piratkopiering. Men när man kommunicerar med unga som vant sig att allt ska vara gratis på nätet så är ett brev med en faktura ett mer effektivt sätt att få igång en diskussion, säger han.

Läs mer: Filmtjänsten som ska knäcka Swefilmer och Popcorn Time

Just nu förbereder sig Njord och företagets klienter för Popcorn Time-kampanjen både i Sverige och i Danmark.

– Vi måste planera så att det görs på rätt sätt så att det inte blir “badwill” för filmbolagen. Men målet är att det ska vara som i tunnelbanan, om man inte betalar så ska man löpa en risk att åka dit, säger Jeppe Brogard Clausen.

Han tror att de första fakturorna till svenska hem kan komma att skickas ut någon gång efter sommaren. Spaningsarbetet på Popcorn Time kommer dock att inledas tidigare.