Facebook

Facebook spårar surfandet för alla som besöker någon av deras sidor. Det spelar ingen roll om du inte har ett konto eller ens om du tydligt och klart har bett Facebook att inte hålla koll på dina surfvanor. Det visar en undersökning genomförd av belgiska forskare.

Enligt forskarna så kollar Facebook allas surfvanor för att kunna styra vilken reklam du får se. Och det hela kretsar kring den like-knapp som numera finns runt om på nätet – 13 miljoner sajter har den.

Läs mer: Bildfest: Se Facebooks flådiga nya kontor genom pretentiösa Instagram-foton

När du besöker en sida under facebook.com-domänen får du med dig en spårningskaka – oavsett om du är inloggad eller inte, skriver The Guardian. Problemet är att EU:s lagstiftning bara tillåter sådana kakor om de behövs för att kunna ansluta till tjänsten eller för att de behövs för något som användaren har begärt specifikt.

Eftersom Facebook ger dig en kaka som sedan interagerar med deras instickstjänster runt om på internet så bryter de mot EU-lagstiftningen, menar forskarna bakom den belgiska studien.

Det spelar ingen roll om du har bett Facebook att inte hålla koll på dina surfvanor

Tidigare i år uppdaterade Facebook sin kakpolicy och skrev att de använder kakor, även för icke-inloggade användare och folk utan konto för att “göra det möjligt att leverera, välja, utvärdera, mäta och förstå reklamen vi visar i och utanför Facebook”.

Läs mer: Här är Facebooks laserbestyckade megadrönare

Men forskarna är inte imponerade.

– Europeisk lagstiftning är tydlig på den här punkten. För att vara laglig så måste individens godkännande av beteendestyrd reklam godkännas aktivt, säger forskaren Brendan Van Alsenoy till The Guardian.