Försök att sporra vuxna till träning genom olika aktivitetsarmband och appar finns det många. Nu vill Linköpingsbaserade Future Me Labs ta det konceptet vidare också till barn. Med ett armband döpt till Lifee ska fysisk aktivitet uppmuntras på samma sätt som i ett spel på datorn.

Bakom företaget står bland andra Tomas Ahlström som har ett förflutet i spelbranschen. För två år sedan köptes hans företag Boldai av amerikanska Linden labs, företaget bakom den virtuella värdlen Second life.

Boldais spel Blocksworld var en blandningen mellan Minecraft och Lego där kreativitet uppmuntrades och spelarna fick bygga egna banor.

– Jag har alltid haft en passion för spel som är mer än bara underhållning och där man utvecklar barn och inte bara dödar tid, säger Tomas Ahlström.
Lifee
Med Lifee vill han att barnen ska ta steget från skärmen och aktivera sig i den verkliga världen för även om han gillar spel så ser han att det finns problem.

– En sida av det här är att barn sitter still väldigt mycket och det är ett ganska allvarligt problem rent kroppsligt där det finns en koppling till problem med till exempel vikt och diabetes, säger Tomas Ahlström.

Han har sett på sina egna barn att det skapar problem i familjen med mycket diskussion om att vara ute och leka i stället för att sitta inne och spela.

– Jag har funderat mycket på hur man kan göra det kul att vara fysiskt aktiv och göra det på barnens villkor utan att gömma datorn och säga att det var bättre förr, säger Tomas Ahlström.

I stället vill han att rörliga lekar ska bli nästan som ett spel med samma typ av belöningar. Efter att Tomas Ahlström lämnat Blocksworld i händerna på Linden Labs såg han att det dök upp allt fler träningsarmband och då föddes idén på en egen variant speciellt för barn.

– Tänk om man kan ta tekniken i Nike Fuelband och andra armband och göra den tekniken kul för barn. I stället för att prata om hälsa och visa olika diagram så kan man göra det kul med poäng och möjlighet att “levla” upp. Samtidigt som det ska vara enkelt och fungera utan en smartphone.
Lifee
Hittills har företaget byggt en prototyp av armbandet som testats på barn. I dagsläget registrerar armbandet hur mycket aktiv man är och visar det med hjälp av färgerna rött, gult och grönt, där grönt visar att man rört sig tillräckligt.

En testversion av armbandet med den enkla funktionen ska börja säljas redan den här månaden. Men Tomas Ahlström och hans kollegor arbetar redan på nästa version. För den planeras en lite större lansering med en Kickstarterkampanj för att undersöka intresset.

I den andra versionen ska spelmomentet vara mer utbyggt och två personer ska kunna utmana varandra i tävlingar och i att utföra vissa speciella rörelser med armbandet.

– Det är ett incitament att utmana sina kompisar, säger Tomas Ahlström.
Version två ska också komma tillsammans med en app för att det ska vara möjligt att samla poäng över lite längre tid.