Det verkar onekligen hippt att forska på hur sociala medier påverkar oss på olika sätt. Och det verkar Mai-Ly Steers som är psykologiforskare vid Houstonuniversitetet ha insett.

I senaste upplagan av Journal of Social and Clinical Psychology publiceras nämligen resultaten från hennes forskning, som visar att mer tid på Facebook ökar risken för depression. Och boven är vårt behov av att jämföra oss med andra.

Läs mer: Facebook spårar dig – även om du har sagt nej
Man gömmer huvudet i händerna
Andras Facebook-skryt kan göra livet tyngre.
– Det betyder inte att Facebook orsakar depression, men att depressionskänslor, massor av tid på Facebook och att jämföra sig själv med andra tenderar att gå hand i hand, säger Mai-Ly Steers till Science Daily.

Frågan om hur vi påverkas av att ständigt jämföra oss med andra är inte ny, poängterar hon, men sociala medier verkar göra det ännu värre.

– En fara är att Facebook ofta ger oss information om våra vänner som vi oftast inte tar del av, vilket ger oss ännu mer möjligheter att jämföra oss.

Det är helt enkelt det vanliga skrytet och avundsjukan som vi människor alltid har ägnat oss åt, fast på steroider.

– De flesta av våra Facebook-vänner tenderar att skriva om de bra sakerna som händer, och utlämna de dåliga. Om vi jämför oss själva mot våra vänners “highlight reels” så kan det få oss att tro att deras liv är bättre än vad de faktiskt är och få oss att må sämre över våra egna, säger Mai-Ly Steers.

Läs mer: Facebook vill att Messenger ska bli framtidens kundtjänst

Så vad blir då lösningen? Psykologiforskaren från Houston hoppas att hennes fynd ska hjälpa till att utveckla framtida interventioner där de som lider risk för depression tvingas att lägga mindre tid på Facebook.

Läs mer: Mai-Ly N. Steers, Robert E. Wickham, Linda K. Acitelli. Seeing Everyone Else's Highlight Reels: How Facebook Usage is Linked to Depressive Symptoms.Journal of Social and Clinical Psychology, 2014; 33 (8): 701 DOI:10.1521/jscp.2014.33.8.701