Lindbacken
Husen som ska säljas med VR.

Spel i all ära, men det finns också mer praktiska användningsområden för VR-tekniken. Som att visa upp ett radhus som ännu inte är färdigbyggt.

Läs mer: Vi talar klarspråk om Samsung Gear VR

Det är vad mäklarfirman Widerlöv & Co i Uppsala nu gör. Sedan i november förra året har de ett samarbete med Boldarc, ett företag som jobbar med att visualisera bostäder och kontor. På torsdag är det dags för första visningen. 23 radhus som byggs i Lindbacken norr om staden är objekten för dagen.

Istället för att titta på ritningar och modeller, eller möjligen en lerig byggarbetsplats, får husjägare nu ta klivet in i en virtuell verklighet. Med hjälp av ett par Oculus Rift och en spelkontroll kan spekulanten kika runt i huset bäst de vill.

– Skillnaden från en film är att här är det interaktivt. Man kan flytta väggar, byta tapeter, färg, gå ut på altanen och titta på hur solen faller. Det blir fler dimensioner, säger mäklarfirlmans vd Tomas Widerlöv.

VR har blivit ett allt vanligare hjälpmedel inom såväl arkitektur som industrin. Det är en het trend som utvecklas snabbt. Många vill hoppa på tåget och vara först med det senaste. Mäklarbranschen är ett sådant område som målats ut som användbart för just VR. Men det är ingen tillfällig trend, eller enbart bra PR, tror Tomas Widerlöv.

– Vi gillar ny teknik, vi var den första mäklarfirman i Sverige med en hemsida 1995. Jag tror VR är framtiden, men inte i jättestor skala än, säger han.

Förhoppningen är att de i slutänden säljer fler hus, men om det blir så återstår att se. Tanken är i alla fall inte, enligt Tomas Widerlöv, att det blir färre hus sålda.

Läs mer: Spindelfobi botas med virtual reality – IDG har testat den läbbiga metoden

– Men å andra sidan kanske det blir mer ärligt. I stället för att köparen ångrar sig när allt är påskrivet kan man göra det innan, säger han.

Köparen kan också gå runt på gatan utanför och se hur kvarteret ser ut på riktigt. Lite som att kliva rakt in i Google Maps.

Just nu är det nyproduktion på hemmaplan som gäller. Men framöver kan VR-visningar också bli aktuellt i fastigheter som redan finns, till exempel vid distansförsäljning.