Bitcoin
Foto: Antana (CC)

I går, tisdag, gick en styrelseledamot ut och sa att stiftelsen är så gott som i konkurs. Något som förnekas av övriga styrelsen. Däremot genomgår det ett stålbad och har stora ekonomiska bekymmer, skriver IDG News. Orsak? Värdenedgången av deras egna innehav av bitcoin.

2013 värderades en bitcoin till ungefär 14 dollar. I slutet av samma år hade den rusat upp till 1 145 dollar för att tre veckor senare rasa ner till 569 dollar. Därefter har värdet åkt upp och ner, i dag ligger den på runt 250 dollar.

Läs mer: Google-backad bitcoinbörs stänger - riskkapitalisterna i Silicon Valley har tappat intresset

Valutans bergochdalbana-liknande resa har tvingat organisationen att dra ner på sin verksamhet. De ska framöver fokusera på ett uppdrag: utvecklingen av bitcoin core protocol. I samband med omläggningen tvingas också personal att lämna Bitcoin Foundation. Enligt styrelseledamoten Oliver Janssen så många som 90 procent, vilket också tillbakavisas av övriga styrelsen.

”Några i teamet har valt att frivilligt lämna och gått med på att fortsätta hjälpa till på volontärbasis, för att hjälpa stiftelsen under den här svåra ekonomiska perioden”, skriver styrelsen på sin hemsida.

Hur många bitcoin stiftelsen de sitter inne med är inget styrelsen vill avslöja. Men enligt amerikanska skattemyndigheten IRS var innehavet 2013 värt 4,5 miljoner dollar vilket motsvarade ungefär 6 000 bitcoin. I dag skulle de vara värda 1,5 miljoner.

Läs mer: Knarkmarknaden Evolutions grundare stack med 12 miljoner dollar

Men det är inte bara värdet på kryptovalutan som gör att det är tufft för Bitcoinstiftelsen. Gavin Andresen, forskare och före detta styrelseledamot, säger att det ligger mer bakom.

”Stiftelsen startade under 2013 och början av 2014 flera ambitiösa projekt. Tyvärr fick flera av dem aldrig chans att ge något resultat, eftersom de fick dras ner eller avlutas på grund av det fallande värdet på bitcoin i kombination med en minskning av medlemsintäkter”, skriver han i ett mejl.