Ungefär så fungerar det senaste lurendrejeriet som drabbar svenska företag. Det har drabbat svenske Martin Leván, som nu vill varna andra.

Sajten ifråga heter Ripoff Report och är ökänd i USA där den länge har varit ett huvudbry för både företag och privatpersoner. Sedan 1998 har vem som helst kunnat skriva vad som helst om företag, som en form av gräsrotsrörelse för konsumenter. Sidans höga Google-rankning kan innebära problem för de som hängs ut där.

Ripoff Report
Ripoff Report.

Enligt Forbes så drar privatpersonen bakom sajten in miljontals dollar om året på annonser och från företag som vill tillrättalägga de helt okontrollerade påståenden som publiceras. Och det verkar som att fler har insett värdet i negativa skriverier på internet.

För i går fick Martin Leván som driver svenska företaget Bizwell ett mejl från “ryktesexperten” Terry Martin på företaget Reputation Area.

– De ville hjälpa oss att få bort ett inlägg som jag är hundra procent säker på at de själva har publicerat, säger Martin Leván.

Den påstådde “Terry Martin” uppmärksammade honom på att en person i Wisconsin hade skrivit ett synnerligen negativt omdöme om Bizwell på Ripoff Report. Men det kunde Reputation Area lösa mot en bllig avgift.

Läs mer: Botnät byggda på frivilligt anslutna datorer ökar

“Vi är ryktesexperter och hjälper företag som ditt att reparera sina skadade online-rykten”, står det i mejlet.

– Jag har aldrig jobbat mot amerikansk marknad, det är ett klockrent bedrägeri, säger Martin Leván.

"De ville hjälpa oss att få bort ett inlägg som jag är säker på att de själva har publicerat"

I USA är Ripoff Report och den dåliga pr de kan medföra ett problem för företagare. Företag som fått kritik på sajten har betalat över hundra tusen dollar för att Ripoff Report ska framställa dem i bättre dager.

Och rädslan för sajtens makt lockar alltså tredjehandsskojare, som företaget som har kontaktat Martin Leván. Men det falska inlägget nämner inte bara hans företag.

Läs mer: Så lömska är nya it-skurkarna - och så skyddar du dig

– Det jag tycker är tråkigt och obehagligt är att de använder mitt namn. Här går man och jobbar hårt för att hålla sitt namn fläckfritt. Det finns ingen sanning i vad de skriver, säger han.

Han tror att de blivit utvalda för att de nyligen registrerade ett EU-patent på namnet Bizwell.

– Andra falska fakturor är lätta att upptäcka, men det här kan man inte värja sig emot. När någon skriver om dig, och det finns på Google, så finns det där för alltid.

Här är mejlet som skickades till Martin Leván:
Reputation Area