Youtube-logga i filmrulle
IDG News Service har tagit del av ett brev till medlemmarna i Youtubes Partner-program, som gör det möjligt för mer framgångsrika konton att tjäna pengar på reklam och kringförsäljning, där Youtube presenterar planerna.

Läs mer: Youtubes nya superfilmer får din dator att gå på knäna

– Vi kan inte kommentera pågående diskussioner, men bland våra topprioriteringar finns alltid att ge fansen fler sätt att njuta av innehåll som de älskar och större möjligheter för skapare att göra inkomster, säger en talesperson för Youtube till IDG News Service.

När den nya tjänsten kan starta, vad priset kan bli samt framtida namn är fortfarande okänt. Men en teori är att Youtube delvis kommer försöka etablera sig som en premiumtjänst med exklusivt innehåll som bara finns där, ungefär som Netflix eller HBO:s streamingtjänster.

Framgången lär hänga på hur många av deras partners som hakar på det nya programmet. Enligt planerna ska 55 procent av inkomsten från prenumerationerna gå till videoskaparna, samma andel som de i dag får av reklamintäkterna.

Läs mer: Här är tricket som kunde radera vilken Youtube-video som helst med några enkla klick

Youtube är givetvis inte ensamma om betalda videotjänster. Utöver Netflix finns även Vessel, en ny tjänst från Hulus förra VD, och i dag lanseras Oz, ett isländskt företag som satsar på en global videotjänst.