Jonas Häger
Lexbase-grundaren Jonas Häger intervjuas på internetkonferensen Sime. 
Två personer har väckt enskilt åtal mot Lexbases utgivare Jonas Häger och ytterligare en man. De anser att de hängts ut som brottslingar och kräver nu kännbara fängelsestraff och skadestånd.

Lexbase orsakade mycket rabalder och en kritikerstorm vid lanseringen i januari 2014. På ett mycket enkelt sätt gick det nu att med hjälp av namn, adress eller personnummer se om grannar och kollegor åtalats eller dömts för brott. Många kände sig oskyldigt utpekade som brottslingar och handlingar där uppgifter om vittnen och målsägande gick att hitta gjordes lättillgängliga. Även de minsta brotten las upp på sajten.

Läs mer: Lexbase-grundare talar ut om miljonerna

Detta var fallet för en av männen som nu väckt åtal mot Lexbase. Han hävdar att han hängts ut som brottsling, eftersom det stod på sajten att han förekom i tingsrättsdomar - trots att det bara var för fortkörning. Uppgifterna har enligt stämningsansökan publicerats för ekonomisk vinnings skull och förtalet ses som grovt genom omfattningen av sajtens spridning.

skärmdump Lexbase
Lexbase låter användare söka efter domar i hela Sverige.
Den andre säger att han pekats ut som brottsling och hävdar att det inte varit försvarligt att publicera uppgifterna. Enligt Lexbase ska han ha dömts till sju års fängelse för grovt bedrägeri, rapporterar SVT Nyheter.

Båda vill att de tilltalade får kännbara fängelsestraff och en av männen kräver också skadestånd på 200 000 kronor. Den andra mannen, som enligt SVT Nyheter representerar en förening, har krävt ett symboliskt skadestånd på en krona.

Jonas Häger förnekar brott och anser inte att han pekat ut männen som brottslingar. Han tycker också att det förekommer en del felaktigheter och att stämningsansökan är otydlig.

Justitiekanslern, JK, fick dagarna efter Lexbase lansering ta emot hundratals anmälningar mot ansvarig utgivare. Ingen av dem kom att utredas, enligt ett beslut från JK i mars 2014.