Mynt och Skatteverket-logga
Skatteverket vill veta mer om digitala transaktioner.
Trots ägaren Goobits hänvisning till att tusentals kunders anonymitet kunde röjas så valde Förvaltningsrätten att gå på Skatteverkets linje.

Läs mer: Turbulent kring bitcoin: ”Vi är inte bankrutt”

De hade begärt att få tillgång till transaktionshistorik för de bitcoin-konton som finns hos BTCX. Men enligt Goobit skulle det också innebära att Skatteverket får tillgång till den unika kod som varje bitcoin-plånbok har. Det skulle i sin tur leda till att Skatteverket ges möjlighet att spåra varenda transaktion som genomförts med plånböckerna, och även följa framtida transaktioner.

"De skulle kunna se all historik och allt som har skett"

– Det låter på dem som att de ber om en ögonblicksbild, men de skulle kunna se all historik och allt som har skett. Dessutom skulle de kunna följa allt som sker i framtiden, sa Christian Ander, vd på Goobit, till Dagens Nyheter i mars i år.

Och då det relativt enkelt går att knyta bitcoin-adressen till ip-adresser så kan man identifera individer, menar Goobit i sin begäran om undantagande av handling, som Förvaltningsrätten nu har avslagit.

Kort sagt skulle Skatteverket kunna övervaka transaktioner där bägge parter tror att de är anonyma, menar Goobit.

Läs mer: Google-backad bitcoinbörs stänger - riskkapitalisterna i Silicon Valley har tappat intresset

I sitt beslut menar Förvaltningsrätten att bitcoinadressema, transaktionshistoriken och bolagets plånbok är just den sortens saker som Skatteverket ska granska, enligt bokföringslagen.

Och trots Goobits invändingar menar Förvaltningsrätten att uppgifterna som Skatteverket efterfrågar inte är så pass skyddsvärda att de bör undantas från granskning.