Buy Amazon reviews

Om andra gillar produkten du är intresserad av kan i vissa fall vara avgörande för om du köper vara eller inte. En källa som är tänkt att vara helt opartisk. Men de betalda recensionerna underminerar hela detta system, säger Amazon som tröttnat och nu stämmer fyra företag. Det rapporterar bbc.com.

Läs mer: Bolaget som skakar de flesta branscher - vad gör egentligen Amazon?

Amazon kräver skadestånd och att bolagen slutar med de köpta betygen. Inget av bolagen har än så länge kommenterat anklagelserna, som också innefattar varumärkesintrång och brott mot lokala konsumentskyddslagar.

Enligt Amazon har företagen smugit ut de betalda recensionerna

Enligt Amazon har företagen smugit ut de betalda recensionerna, för att komma undan radarn och de system som är tänkta att upptäcka dem. Men för att säkerställa att sajterna verkligen säljer recensioner har Amazon i hemlighet själva betalat för att företagen ska skriva om vissa produkter.

Läs mer: Amazon gör hela ditt hem till en kundvagn med fysiska shoppingknappar

Fyra sajter pekas ut och sedan dess har två av dem stängt ner sin verksamhet. Mark Collins, som ligger bakom en av sajterna, Buy Amazon Reviews, har vid ett tidigare tillfälle försvarat sajten. Enligt honom erbjuder de inte alls falska recensioner utan ”opartiska och ärliga” åsikter om produkterna. Sajterna betalar mellan 19 och 22 dollar för varje recension, som enligt BBC ger mellan fyra och fem stjärnor.