Om du tar bilen när du ska till köpcentrumet är risken stor att dina vanor kartläggs med hjälp av bilens registreringsskylt och uppgifter ur Transportstyrelsens vägtrafikregister.

Under tisdagen fick en kamera placerad utanför Burger King i Växjö stor uppmärksamhet i bland annat Sveriges Radio. Många kunder har enligt P4 Kronoberg undrat över vad kameran registrerar.

I stället för att förklara vad kameran används till valde Burger King enligt P4 Kronorberg till slut att plocka ned den. Men hamburgerjätten är långt ifrån ensam om att använda kameror för att registrera bilar, även om få vill prata högt om det.

kameraövervakning
Teknik som läser av kunders registreringsskyltar är vanligt förekommande hos företag.
Kameran som företaget använder kommer från svenska Facility Labs som utvecklat tekniken under flera år.

Företagets vd Fredrik Vastad vill inte prata med media och hänvisar i stället frågor om företagets teknik till en utredning som Datainspektionen gjorde av företagets verksamhet redan 2012.

Läs mer: Hemligt program har massövervakat amerikanska telefoner i årtionden

I den granskningen kom Datainspektionen fram till att Facility Labs behandlar de personuppgifter som hanteras på ett korrekt sätt, men att företaget måste informera de som registreras i systemet. Det hävdar Fredrik Vastad också att företaget gjort i Växjö. Systemet i som nu tagits bort i Växjö används däremot inte på samma sätt som det system som Dataispektionen granskat.

I samband med granskningen 2012 fanns Facility Labs kameror utplacerade på sex stycken gallerier och köpcentrum i Stockholmsområdet. Sedan dess har antalet kunder ökat enligt vd Fredrik Vastad, men han vill inte berätta vilka ytterligare kunder eller på vilka platser som kamerorna finns i dag.

Informationen som samlas in med företagets kameror kan användas på flera sätt. I en av företagets produkter används de för att välja vilken reklam som ska visas på en reklamskylt i direkt anslutning till bilen. Men tekniken används också för att se vilken typ av bilar som kunderna använder och var kunderna bor för att på det sättet lära sig mer om kunderna.

Tekniken marknadsförs också mot kommuner som kan använda den för att kontrollera vilka bilar på återvinningstationen som kommer från den egna kommunen och vilka som kommer från grannkommunen. Facility Labs säljer också sina kameror till kommuner som vill kartlägga trafikflöden i staden.

Företaget är inte ensamma om att leverera liknande teknik till Svenska köpcentrum.

Läs mer: Information om dig delas som aldrig förr men det tycks inte oroa alls

Markus Jurss som är Sverigechef på Insightone som analyserar konsumenter och deras köpbeteende säger att det inte är ovanligt att tekniken används speciellt vid köpcentrum.

– Det finns en del anläggningar som använder det och det är speciellt intressant för köpcentrum att se vilka som besöker dem, säger han.

Innan kamerorna fanns gjorde handlarna manuella kontroller av vilka bilar som besökte deras parkeringsplatser.

– Men nu går det att ha kontroll på flödet hela tiden, säger han.

Insightone arbetar idag inte med tekniken men har gjort det tidigare. Markus Jurss tror att kamerorna på sikt kommer att ersättas av system som följer våra mobiltelefoner likt de som bland annat sats upp i Borås och Västerås.

– Det är enklare att spåra mobiltelefonerna, säger han.

Fakta

De här köpcentrumen använde tekniken 2012:

  • Täby Centrum
  • Sollentuna Centrum
  • Stinsen
  • Port 73 Nynäsvägen
  • Liljeholmstorget
  • Bromma Blocks
  • Ikano Västerås

Källa: Datainspektionen