Facebook
Facebooks grundare Mark Zuckerberg.

Internet.org, där Facebook och ett begränsat antal andra webbtjänster erbjuds gratis internet via mobilen även till människor som inte har dataabbonnemang, är ett av företagets grundare Mark Zuckerbergs hjärtebarn. Projektet har lanserats tillsammans med mobiloperatörer i länder där en stor del av befolkningen idag väljer att inte skaffa dataabonnemang på grund av att det är för dyrt.

Läs mer: Mark Zuckerberg vill flytta fokus från sexiga drönare och ballonger

Ett av länderna är Indien där Facebook sedan i februari samarbetar med operatören Reliance Communications för att ge företagets kunder fri tillgång till 38 webbsidor inklusive Facebooks egen.

Men projektet har stött på kritik, inte bara i Indien, för att inte uppfylla kraven på nätneutralitet. Efter att kritiken fått stor uppmärksamhet på sociala medier i Indien har nu flera av Facebooks partner valt att hoppa av.

Bland företagen som hoppat av finns resesajten Cleartrip som enligt IDG News efter debatten i Indien nu “tänkt om hur företaget ser på Internet.org och idén att stora företag ska vara med och bestämma vem som får tillgång till vad och hur snabbt”. Även Imedieföretaget The Times Group har dragit tillbaka vissa av sina sajter, men låter sin tidning The Times of India finnas kvar så länge som företagets största konkurrenter finns kvar i samarbetet.

Läs mer: Miljoner facebooksurfare vet inte om att de använder internet och det är allvarligare än vad det låter

Internet.org har inte kommenterat avhoppen direkt utan hänvisar till ett tidigare uttalande från Mark Zuckerberg där han säger att för den som idag inte finns på nätet så är det “bättre att ha någon uppkoppling och möjlighet att dela än ingen alls”.