Den unge programmeraren Caleb, anställd på Google / Facebook ”världens största internetföretag” vinner en tävling och får som pris att besöka företagets högste chef i hans hem – isolerat beläget uppe i bergen. Där visar det sig att vd:n inte bara ägnat sig åt att dricka öl och dansa i sitt privata disco-rum, utan även knåpat ihop robotar med hög artificiell intelligens. Caleb ska nu agera mänsklig motpart i Turing-testet.

Läs mer: Eugene Goostman - ett löjets skimmer över Turingtestet

Det är upplägget för filmen Ex Machina (övers. "ur maskinen"). Svenska Alicia Vikander spelar AI:n Ava, som ser ut att vara på god väg att ta passera gränsen för vad som räknas som ett mänskligt psyke. Filmen har fått positiva recensioner och ett IMDB-betyg på åtta av tio. Men (håll i er nu alla sci-fi-entusiaster som i likhet med undertecknad hade peppat för att se Ex Machina på bio) den får ingen svensk biopremiär.

Läs mer: Så coola hade moderna filmer och serier sett ut på VHS

I ett mejl från SF Bio meddelar pressansvarige att: Orsaken till att den inte går upp på bio är en sammanlagd bedömning baserad bland annat på filmens kvalitet och potential för att hålla för en biografvisning.

Håll i er nu alla sci-fi-entusiaster som hade peppat för att se Ex Machina på bio, den får ingen svensk premiär.

Vi torkar en tår och tittar på Blade Runner, den bra versionen, en gång till.