I november lämnade en rad svenska musik-, film- och tv-bolag in en stämning mot Bredbandsbolaget med krav på att trafik till sajterna The Pirate Bay och Swefilmer ska blockeras. Målet som fått stor uppmärksamhet kommer att tas upp i Stockholms tingsrätt i höst.
Men parallellt med detta har amerikanska filmindustrin genom samarbetsorganisationen MPA förberett ett annat mål.
MPA planerar att rikta en stämning mot Sveriges största internetoperatör, Teliasonera. Operatören ska tvingas att blockera fem sajter: Swefilmer.com, Dreamfilm.se, Sweflix.com, Viooz och Primewire.
Läs mer: Åtal mot Dreamfilm dröjer – men misstankarna har stärkts
Detta framgår av dokument som publicerats av Wikileaks och som har sitt ursprung i hacket mot filmbolaget Sony Pictures. Dokumenten ger också en djup insikt i hur filmbolagen och dess representanter arbetar bakom kulisserna.
Här är bakgrunden, enligt dokumenten:
MPA var redan igång med att förbereda en stämning mot Teliasonera när man i början av förra året fick höra att svenska skivindustrins organisation IFPI och lokala filmindustrin tänkte stämma den mindre operatören Bredbandsbolaget.
Det blev startskottet för en lång rad möten och telefonsamtal mellan MPA och de svenska organisationerna.
MPA hade två problem med detta. Dels att svenskarna krävde blockering av streamingsajten Swefilmer, som även fanns i MPA:s sikte. Dels svenskarnas val av advokat.
Orsaken till att IFPI valde Bredbandsbolaget och inte den största operatören Teliasonera var nämligen att IFPI:s advokatbyrå, Delphi, även arbetar för Teliasonera.
Läs mer: Nu finns Popcorn Time för Iphone – kan installeras utan jailbreak
MPA oroades nu för att en advokat de inte hade ”kontroll över” skulle driva ett streamingmål, och då särskilt med tanke på att advokatens firma även representerat Teliasonera.
Nu ville amerikanerna att svenskarna antingen skulle lägga ner sina planer eller åtminstone ta bort Swefilmer från sitt mål. Men, efter förhandlingar under sommaren visade det sig att IFPI och Film- och tv-producenterna redan skrivit på bindande avtal om hur målet ska finansieras och drivas. Avtal som inte gick att riva upp.
Dessutom menade svenskarna att de redan väntat tillräckligt länge.
Helt tomhänta blev dock inte MPA. IFPI-lägret hade tillsatt en styrgrupp för målet, en styrgrupp som MPA nu blev inbjudna till.
”Fördelen är att vi kommer kunna påverka målet /…/ och skulle vi ha stora invändningar mot hur målet drivs har vi goda möjligheter att säga emot med kraft”, skriver MPA:s chefsjurist i ett mejl.
Med det sagt började MPA dra upp riktlinjerna inför stämningen mot Teliasonera:
- Målsägare ska vara MPA:s medlemsföretag samt Nordisk Film
- Ombudet som driver fallet blir Monique Wadsted (som även drev Pirate Bay-målet)
- Bevisning för minst 100 filmer bör läggas fram
- Budgeten sätts till 3,5 miljoner kronor - förutsatt att målet går hela vägen till Högsta domstolen
- Målet är i första hand ett så kallat interimistiskt föreläggande, som gör att blockeringen kan beordras av domstol innan målet är slutgiltigt klart
- Chansen till seger bedöms till 75-85 procent
Som juridisk grund har man dels Monique Wadsteds bedömning, dels ett utlåtande från professor emerita i straffrätt Suzanne Wennberg, ett utlåtande som professorn skrivit på uppdrag av MPA.
MPA pekar ut en rad anledningar till varför man valt Teliasonera. Det är den största operatören i Sverige, den är delvis statligt ägd och Teliasonera har tidigare blockerat sajter i Danmark.
”Teliasoneras samarbetsvilliga attityd mot sajtblockering i Danmark är anmärkningsvärd och skulle kunna reproduceras i Sverige”, skriver MPA, vars chefsjurist samtidigt konstaterar i ett mejl att Teliasonera i Sverige är ”aktivt copy-left”, det vill säga inte särskilt samarbetsvillig.
MPA har också skrivit ett skarpt formulerat brev till Teliasoneras vd Johan Dennelind.
(Teliasonera har i nuläget inga kommentarer till uppgifterna i Wikileaksdokumenten. De kan inte heller bekräfta att de tagit emot något brev.)
Inför stämningen planerar MPA debattartiklar, ett omfattande material till skolor med bland annat en särskilt sajt för lärare, och en kampanj mot konsumenter.
”Dessa aktiviteter kommer hjälpa till att skapa en mer ”vänlig” miljö att dra igång stämningen i”, skriver MPA.
För PR-insatsen har MPA upprättat nära kontakt med Per Strömbäck som koordinerar PR-insatserna för målet mot Bredbandsbolaget. Per Strömbäck fungerar som ensam talesperson men har stora pr-byrån JKL i ryggen, konstaterar MPA, som berömmer Strömbäck för hans arbete med att skapa trovärdighet i Sverige genom plattformen Netopia. MPA säger sig också ha andra goda erfarenheter av JKL.
”Vi rekommenderar att fortsätta arbeta nära Per och JKL när vi utformar vår kommunikationsplan och våra aktiviteter. Det är viktigt att alla aktiviteter är nära koordinerade och att budskapen håller samma linje”, skriver MPA.
När MPA tänker lämna in sin stämningsansökan framgår inte av dokumenten, vars senaste datering är 24 oktober 2014.
”Tillsammans med positiva utslag i Finland och Danmark, och kommande mål i Norge och Island, skulle ett mål i Sverige fullborda den nordiska sajtblockeringsstrategin”, skriver MPA.
All dokumentation finns att läsa hos Wikileaks.
IN ENGLISH: The MPA plans major site blocking case in Sweden - Sony docs