Tusentals ballonger är snart redo att sväva högt upp i luften och ge internetuppkopplingar till delar av världen där det ännu inte nått. Häromdagen släppte Google en video där Project Loon-chefen Mike Cassidy berättar mer om var de befinner sig i dag.

– I början tog det oss tre, fyra dagar att tejpa ihop en ballong. I dag, genom vår egen fabrik, så kan de automatiska systemen sätta samman en ballong på bara några få timmar. Vi kommer närmare stunden då vi kan skicka ut tusentals ballonger, säger han i videon.

Läs mer: Googles ballonger på uppgång – skjuts ner av svensk expert

Konceptet är enkelt. Basstationer på marken ska skicka datan till ett nät av ballonger som svävar högre än vad passagerarplanen flyger. På en europeisk konferens i mars sa en Google-chef att ballongerna kan vara i luften uppåt sex månader i taget.

Google ballong

Google har också utvecklat system för att både skicka iväg ballongerna och förutsäga var de landar när de väl kommer ner igen.

Vem som helst med en smartphone, varsomhelst i världen kommer kunna få internettillgång

– I början kunde vi bara skicka iväg en ballong om dagen. Med vår automatiska kran kan vi skicka dussintals ballonger varje dag, säger Mike Cassidy.

Enligt videon klarar ballongerna att flyga över såväl arktiska som tropiska områden.

ballong Google

Google har hittills inte berättat så mycket om hur de kommer kommersialisera projektet. Men i videon säger en representant för Vodafone i Nya Zeeland att Project Loon “tillåter mobiltillverkare och internetleverantörer att ge internet till samhällen som inte har det”. Det kan tyda på att Project Loon riktas mot nätoperatörer snarare än att det blir en konsumenttjänst från Google.

Läs mer: Facebooks Internet.org har trubbel med nätneutraliteten

– Vem som helst med en smartphone, varsomhelst i världen kommer kunna få internettillgång, säger Mike Cassidy.