Ligga på en playa i Mexico, resa till yttersta världsrymden – inga problem i VR-världen. Men greppa en boll, icke! Det vill forskare på Microsoft ändra på. Med Handpose hoppas de kunna göra det möjligt att på sikt interagera med omgivningarna i en virtuell verklighet.

Microsoft Handpose

Forskarna har utvecklat ny mjukvara och tagit till vara på rörelsesensorerna i Kinect till Xbox One. När man rör händer och fingrar framför kameran fångas minsta rörelse upp och skickas vidare till skärmen, rapporterar IDG News.

Läs mer: Kolla in din nya lya i ett par Oculus rift – nu ordnar mäklare VR-visning

Microsoft är inte ensamt om att haka på trenden att göra våra kroppar och rörelser mer verkliga i VR. Att inte kunna ta på det som finns runt omkring, inte kunna hålla i föremål, kan lätt förta upplevelsen av att befinna sig någon annanstans. Men det som skiljer Handpose från andra system verkar vara att kameran klarar av att fånga upp handens rörelse även på långt håll. Och när kameran skakar.

Xbox One Kinect kan redan spåra stora rörelser och gester, som en spark eller ett slag. Men så fort det handlar om mindre, mer förfinade, rörelser i handleden eller fingrarna blir det mycket svårare. De är inte lika tydliga och är mycket mer varierade.

Läs mer: Forskare botar åksjuka i Oculus Rift - med virtuell näsa

Ambitionerna är att Handpose längre fram ska kunna användas i olika spelsystem och VR-headset som Oculus Rift. Men också inom robotteknik. Människor skulle på så sätt kunna styra en robot, som hanterar farliga ämnen, på distans. I framtiden skulle tekniken också kunna användas inom artificiell intelligens, i ytterligare ett steg för att lära datorer tolka vårt kroppsspråk.