Svenska akademien ändrade nyligen definitionen av ordet nörd i sin ordlista från “enkelspårig och löjeväckande person, tönt”, till den mer positiva beskrivningen en “person med stort specialintresse”. Hade akademien arbetat med bilder och letat efter en ännu bättre beskrivning så kunde de satt in en bild på Steve Wozniak.

Applegrundaren Wozniak är förmodligen den nu levande person som bäst symboliserar den framgångsrike nörden. Inte bara för att han skapat den legendariska Apple II som på många sätt var den dator som fick fart på persondatorevolutionen.

När IDG.se träffar honom under ett besök i Stockholm hinner han också stolt visa upp sin klocka med Nixie-tuber, förklara begreppet omvänd polsk notation (som miniräknarna han arbetade på under sin tid på HP använde) och berätta hur praktiskt det är att kunna ta sin Segway direkt från vardagsrummet i hemmet i Los Gatos i Kalifornien till biografen när han vill se en film.
Steve Wozniak

Steve Wozniak slutade gå till jobbet på Apple efter att ha arbetat med ett antal varianter av Apple II och har egentligen inte haft något att göra med de produkter som gör företaget till den gigant det är i dag. Men under de första 10 åren av företagets historia var det hans Apple II som stod för intäkterna.

– Jag skapade den dator jag själv ville ha, säger han när han besöker konferensen From Business to Buttons i Stockholm.

Han berättar också att han och Steve Jobs inte hade en aning om vad de skapat och hade helt fel om hur de nya maskinerna de tagit fram skulle användas.

– Vi hade byggt en väldigt dyr skrivmaskin, säger han.

Men det spelade ingen roll, för de hade byggt en plattform för andra att bygga vidare på. I dag är det apparna som driver utvecklingen enligt Steve Wozniak.

– Det är därför jag svarar Appstore när folk frågar vilken som är min favoritappleprodukt, säger Steve Wozniak.

Jag skapade den dator jag själv ville ha /Steve Wozniak, Apple-grundare

Formellt sätt är han fortfarande också anställd av företaget han en gång var med och grundade och han får fortfarande lön varje månad.
Steve Wozniak
Efter tiden på Apple har han i stället valt att satsa på annat som att skaffa sig en examen vid Berkeley universitetet (han är mycket stolt över att han i år kommer att utses till årets alumn vid universitetet) men han har också arbetat med flera nya teknikföretag och med att undervisa barn i lokala skolor där han bor.

– Jag är passionerad när det gäller utbildning, säger Steve Wozniak.

Och han ser stora problem med hur utbildningssystemet ser ut idag. Hemma i San José och Los Gatos har han finansierat kampanjer för att de som röstar ska ge sitt stöd till mer pengar i skolan. Han verkar inte ge mycket för de svenska satsningarna på en dator per elev i skolan. I alla fall inte med de datorer som finns idag.

Läs mer: Maskinerna är våra vänner – eller?

I stället ser Steve Wozniak en framtid där smarta datorer med artificiell intelligens fungerar som lärare för barn. Tanken är att alla barn då skulle kunna få sin egen lärare för att kunna komma förbi problemet med stora barngrupper.

– Om man undervisar en till en går det inte att misslyckas, säger Steve Wozniak.

Han tror att datorer eller robotar kan uppnå någon typ av medvetande och superintelligens inom 20 till 200 år, men hoppas att det inte sker inom hans livstid och uttrycker precis som entreprenören Elon Musk och fysikern Stephen Hawkin oro över utvecklingen som han själv ju varit med och startat.

Läs mer: Elon Musk donerar 10 miljoner dollar till forskning om snäll AI

– Det är nästan så att jag ångrar mig, säger han.

Han befarar att maskinerna om de blir smartare kommer att behandla människor på samma sätt som vi behandlar djur och att vi i bästa fall kommer att bli som husdjur till maskinerna och han skojar också om att han just av den anledningen börjat ge sina hundar bättre mat.

På frågan om vad vi kan göra för att undvika ett scenario med maskiner som är smartare än oss människor svarar Wozniak att det förmodligen inte finns något att göra eftersom vi inte vill vara utan våra datorer och hela tiden arbetar på att göra dem och andra maskiner smartare.

– Kanske segrade maskinerna redan för 200 år sedan, säger han.