Google Nexus
Foto: Karlis Dambrans (CC)

Sökjätten Google närmar sig telekombranschen och trissar upp konkurrensen på marknaden. Kunder ska framöver bara betala för den datatrafik de faktiskt använder, rapporterar Wall Street Journal. Och tjänsten kan vara gång redan i dag.

Dessvärre får användare utanför USA:s gränser ge sig till tåls, inga uppgifter finns än så länge om att tjänsten når Sverige och andra länder. Inte heller alla Androidanvändare kan använda sig av erbjudandet.

Läs mer: Snart lyfter Googles internetballonger – ska förse världen med uppkoppling

Än så länge är det Googles senaste telefon Nexus 6 som gäller och projektet sker i samarbete med operatörerna Sprint och T-mobile. Telefonen kommer kunna välja nät, beroende på vem som har bäst täckning av de två, på just den platsen användaren befinner sig. Den kommer också använda sig av wi-fi, ytterligare ett sätt att hålla nere räkningarna.

Projektet har legat och puttrat i ungefär två år och är en del i en större satsning att ge fler tillgång till internet, och göra det lättare. Ju fler som surfar, desto större chans att de använder Googles olika appar och tjänster.

Google själva säger att målet inte är att ta upp konkurrensen med teleoperatörerna. Sundar Pichai, vice vd, har tidigare sagt att tjänsten ger Google en plattform att experimentera med nya möjligheter för Android-telefoner.

Läs mer: Så lever du upp till Googles nya mobilkrav

I dag erbjuder de flesta operatörer paket med fast mängd data per månad. En studie i USA visar att 2013 spenderade amerikaner ungefär 28 dollar i onödan på data de inte använde. Googles fiberbredband, som är betydligt snabbare än genomsnittshastigheten i USA, har lagt press på andra bredbandsleverantörer. Kanske kan den nya tjänsten göra det samma på telekommarknaden.