I kölvattnet efter Snowdens avslöjanden sommaren 2013 var det många som satsade på att ta fram chattverktyg som skulle göra det enklare att chatta krypterat och anonymt. En av de som satsade var tidigare Pirate Bay-grundaren Peter Sunde som tillsammans med två medgrundare startade Heml.is.

Skärmdump Hem.lis
Hemlis meddelande på sin sajt.

Utvecklingen av appen finansierades med en gräsrotsfinansieringskampanj som enligt företaget drog in 150 000 dollar på två dagar.

Läs mer: Våg av nya kryptotjänster efter NSA-skandalen

De pengarna är nu förbrukade utan att någon färdig app finns. Under en period har företaget betatestat en app för Ios och även androidapp ska finnas i en betaversion enligt en bloggpost från Peter Sunde. Men trots det väljer grundarna bakom projektet att nu lägga ned det i stället för att jobba vidare mot en färdig produkt. Enligt Peter Sundes blogg är orsakerna flera, bland annat att han själv fått tillbringa en del av tiden i fängelse för sin inblandning i Pirate Bay, men huvudorsaken är att konkurrensen på marknaden för meddelandeappar nu är för stor enligt Heml.is.

Pengarna är nu förbrukade utan att någon färdig Hemlis-app finns

Enligt Peter Sunde har företaget övervägt både att försöka ta in mer kapital via en gräsrotsfinansieringskampanj och att ta in nya externa investerare för att ro projektet i hamn. Men till slut har grundarna nu alltså valt att lägga ner utvecklingen. Även betatestet av appen kommer att stängas.

Läs mer: Dömdes för dataintrång - dags för ny rättegång mot Gottfrid Svartholm Warg