Elon Musk
Det har viskats ett tag om att Elon Musks företag skulle ge sig på batterier. Och nu bekräftar företaget att de planerar visa upp en ny sorts batterier nästa vecka, som ska kunna förse ditt hem med el. Batterierna kan lagra energi som kommer från förnybara källor, som sol eller vind, och ersätta dem när det blir mörkt eller vindstilla.

– Vi har designen klar, och produktionen kommer antagligen inledas om ungefär sex månader. Jag är riktigt uppspelt, sa Elon Musk tidigare i år.

Batterierna kommer till en början testas i 330 hem i USA. De kan lagra 10 kilowattimmar. En genomsnittlig svensk villa gör av med runt 5000 kilowattimmar hushållsel per år, enligt energibolagen (exkusive varmvatten och uppvärming).

Läs mer: Här lyckas Elon Musk nästan landa en rymdraket på en liten flotte

Litiumjonbatterierna är ungefär en meter höga och 75 centimeter breda och kommer säljas för strax över 100 000 kronor på den amerikanska marknaden. De kommer också börja tillverka en version för företag och större verksamheter som kan lagra 400 kilowattimmar.

Men Tesla ska också bygga en egen batterifabrik för fem miljarder dollar. Enligt företagets egna beräkningar kan de därmed pressa priset per kilowatt med trettio procent, bara under det första produktionsåret. Fabriken beräknas öppna 2017.

Läs mer: Elon Musk: Mänskliga bilförare är för farligt

Tesla är ute i rätt tid, för enligt en rapport från Deutsche Bank kommer solenergi vara den största energikällan inom 15 år. Och för Elon Musk finns det givetvis pengar att tjäna. Han sitter i SolarCitys styrelse, som är den största leverantören av solenergilösningar för hemmabruk i USA.