Det är inte dyr fingeravtrycksteknik, som den som återfinns i finare telefoner. Men med hjälp av den tryckkänsliga skärmen som många lurar är utrustade med experimenterar Yahoo med möjligheten att låsa upp din telefon med exempelvis örat eller knogarna.

Det är säkrare än en pin-kod men betydligt enklare att använda.

– Du låser upp din smartphone 150 gånger om dagen. Man vill göra upplåsningen bekväm men också säker, det är därför som fingeravtrycksläsare är så populära, säger Christian Holz, forskare på Yahoo Labs i USA.

En pekskärm är inte lika känslig som en fingeravtrycksläsare, så det krävs större kroppsdelar än fingertoppen. Yahoos forskare har byggt en app som heter Bodyprint. Den kan läsa av till exempel öron, knogar och handflator som pressas mot pekskärmen. Skärmens sensorer registrerar dem och hittar de delar som är unika för varje människa.

I en mindre studie som omfattade tolv deltagare så lyckades Yahoos system identifiera individerna med 99,52 procents säkerhet, enligt det paper som forskarna har skickat till Computer-Human Interaction Conference i Seoul.

Tekniken kan också användas för att säkra dokument i enheter, så att två eller flera personers öron eller handflator krävs för att låsa upp dem.