EU-flagga och tangentbord
Människosmugglare använder sociala medier i jakten på flyktingar som vill ta sig till Europa. Via Facebook annonserar de ut billiga resor över Medelhavet. Som en del i kampen mot människosmugglarna vill EU nu sätta stopp för det olagliga innehållet som sprids, rapporterar nyhetssajten Politico.

Så många som 900 människor befarats ha drunknat efter den tragiska olyckan i förra veckan. Återigen försökte människor fly över Medelhavet i undermåliga båtar, satte i händerna på människosmugglare. Flyktingkatastroferna har avlöst varandra under våren och tusentals människor har förlorat livet.

Läs mer: Facebook lyfter i mobilen

EU:s utrikesministrar kallades snabbt till ett krismöte för att diskutera migrationsfrågan. Och i torsdags sammanträdde EU:s 28 regeringschefer i ett möte kring vilka åtgärder Unionen ska vidta för att komma åt problemet med människosmugglingen.

Bland annat föreslogs att finansieringen av båtpatruller som kan hjälpa till vid räddningsinsatser ska dubbleras och medlemsstaterna ska göra ett bättre jobb med att knäcka nätverken inifrån.

Blir förslagen verklighet blir Europols, den europeiska polisbyrån, uppgift att försöka få bort innehåll som publicerats av människosmugglare i sociala nätverk.

Men det är inte så enkelt att det bara är att plocka bort annonserna. Ur ett juridiskt perspektiv finns det en del varningsflaggor. Frågor om yttrandefrihet och var gränsen mellan lagligt och olagligt innehåll är områden som kan vara snåriga att reda ut. Sociala medier-företag säger redan i dag att de har system för att hantera olagligt innehåll. Däremot inte annonser och inlägg som befinner sig i gränslandet.

Läs mer: Så hjälper Facebook och Google offren för jordbävningen i Nepal

”Det är emot Facebooks gemensamma regler att lägga upp innehåll som koordinera att människor smugglas. Och sådant innehåll tas bort när det rapporteras”, säger Sally Aldous, talesperson på Facebook till Politico.

EU:s medlemsländer har också väldig olika syn på vad som är lagligt innehåll och inte. I Tyskland är det förbjudet att förneka förintelsen, alla sådana inlägg plockas bort av företagen.

Europol har hittills ingen erfarenhet av att förhindra människosmugglarnas agerande online. De har aldrig haft det uppdraget, något som nu kan ändras.