Jordbävningen som skakade Nepal häromdagen tros ha tagit mer än tre tusen personers liv. Nu vill de stora techbolagen göra vad de kan för att hjälpa till.

Läs mer: Människosmugglare vid Medelhavet lockar till sig offer genom annonser på Facebook. Nu ska det stoppas.

Både Google och Facebook har öppnat upp tjänster där de användare som är i det drabbade området kan bekräfta att de lever. Genom Facebook Safety Check kan de som är oroliga snabbt se om någon av deras kontakter är i området, och de som är där kan notifiera sina vänner om att de lever och har hälsan.

Facebook

“När katastrofer inträffar så behöver folk veta att deras nära och kära är i säkerhet. Det är i sådana här stunder som möjligheten att nå varandra verkligen betyder något”, skriver Mark Zuckerberg på sin facebooksida.

 

This morning we activated Safety Check for people affected by the earthquake in Nepal. It's a simple way to let family...

Posted by Mark Zuckerberg on Saturday, April 25, 2015

Enligt Facebook så utgår de från “staden du angett i din profil, den senaste positionen om du aktiverat Vänner i närheten och staden där du använder internet”. Så här kan Facebook Safety Check se ut för de som känner flera i det drabbade området.

Men även Google har en liknande tjänst. På lördagen aktiverade de “Person Finder”, en tjänst där man kan leta efter information om personer eller bidra med egen. I skrivande stund finns 5 200 personer i databasen.

 

Dels kan privatpersoner fylla i information, och dels kan kris- och katastroforganisationer kan synkronisera hela databaser. Funktionen hade premiär i samband med Haitijordbävningen 2010, som tog mer än 100 000 personers liv.

Google

Läs mer: Facebook lyfter i mobilen