Totalt sett visar första kvartalet 2015 på positiva siffror för den digitala valutan bitcoin, detta enligt en rapport från Coindesk som it-sajten Techcrunch tagit del av. Antalet plånböcker, eller användare, är fler och investeringarna av riskkapital är långt över fjärde kvartalet.

Bitcoin-skylt i hand framför bild av kretskort

Men tittar man närmare på informationen, som än så länge är preliminär, ser man att det kanske inte gått fullt så bra som det kan se ut vid första anblicken. Anledningen till att det ser så bra ut på investeringssidan är en, stor, enskild investering på 116 miljoner i företaget 21. Ett företag vars ambitioner delvis fortfarande är dolda i mörkret. Bortsett från det landade investeringarna från riskkapitalbolag på samma nivå som föregående kvartal, 113 miljoner dollar.

Läs mer: Kraschade bitcoinbörsen Mt Gox öppnar för återbetalningar

Utifrån sett är det antalet plånböcker som bäst visar det går för kryptovalutan. De här förvaringsplatserna hjälper marknaden att förstå hur många nya användare som kryptovalutan lockar till sig. Från 7,4 miljoner plånböcker fjärde kvartalet 2014 till 8,4 miljoner första kvartalet i år, en ökning med 14 procent.

Däremot är tillväxten långsammare än marknaden räknade med för ett år sedan. Värdet på de bitcoins som finns i dag föll med 36 procent mellan sista kvartalet förra året och första 2015, enligt Coindesk.

Läs mer: Skatteverket får rätt att se bitcoin-transaktioner

Ett stort huvudbry för marknaden och ägarna av bitcoingruvorna är hur de ska få vardagskonsumenten att börja handla i bitcoin. Och den trenden håller i sig, enligt rapporten från Coindesk.