Med drönare som skjuter ner kapslar med frön kan processen med att återplantera träd gå betydligt fortare. Det hävdar grundaren och före detta Nasa-ingenjören Lauren Fletcher som ligger bakom företaget, rapporterar The Independent.

Trädskott
Varje år skövlas omkring 26 miljarder träd, men bara 15 miljarder återplanteras. Drönarprojektet skulle kunna göra det gapet mycket mindre. Och göra processen bli billigare.

– Det enda sättet att ta sig an det här problemet, som funnits i flera år, är med hjälp teknik som inte funnits tillgänglig förut. Genom att använda det här tillvägagångssättet så kan vi möta problemen på plats, säger Lauren Fletcher.

Läs mer: Polisen siktar högt och köper drönare för att jaga bovar

Drönarna skickas upp och flyger över området för att se om marken är lämplig för återplantering. Därefter går de ner till två, tre, meters höjd och skjuter ut kapslar med frön, vilka redan fått växa till sig en aning och är täckta med näringsrik gel.

Metoden är inte bättre än att så för hand, vilket Lauren Fletcher inte sticker under stolen med. Men det kommer troligen gå betydligt fortare. Biocarbon Engineering beräknar att de med en multidrönare och två operatörer skulle kunna plantera 36 000 träd om dagen, till 15 procent av kostnaderna vid traditionell plantering.

En prototyp imponerade vid Drones of good-tävlingen i Förenade Arabemiraten. Företaget hoppas att de har en fullt fungerande version klar i sommar.