(IDG.se/San Francisco) Microsoft har dragit igång en riktigt charmoffensiv för att locka utvecklare och makers att använda Windows i stället för Linux i sina IoT-projekt. Redan sedan tidigare har det varit klart att Microsoft ska erbjuda en version av Windows 10 specialutvecklad för att användas prylar som ska kopplas upp på nätet gratis. 
Windows 10 på Raspberry Pi

Windows IoT Core som versionen heter är gjord specifikt för internet of things och har inget grafiskt gränssnitt eller möjlighet att köra appar som till exempel Microsofts nya webbläsare Edge. I stället har den gränssnitt för till exempel GPIO-pinnarna på Raspberry Pi som gör det möjligt att koppla in sensorer eller att styra olika typer av motorer eller annan elektronik. Men Microsofts representanter är noga med att påpeka om att det rör sig om ett riktigt Windows och att det stöder till exempel samma drivrutiner som vanliga Windows 10.

Läs mer: 8 coola projekt du kan göra med din Raspberry Pi

Raspberry Pi 2 med Windows 10 kan kopplas samman med företagets Visual Studio för att utveckla appar och det är även förberett för att kopplas till Microsofts IoT-moln på Azure. Även här erbjuds gratis testmöjligheter för den som bara vill använda ett fåtal uppkopplade enheter på en gång. Men Microsoft hoppas såklart att den som en gång valt att utveckla för Windows och Azure ska fortsätta och testkontot ska vara enkelt att skala upp till en betald företagslösning.

Läs mer: En miljon skolbarn får egen Raspberry Pi-liknande pyttedator